Studenti architektury dostali ceny za klášter nebo koncertní halu

Vložil
ČTK
26.09.2013 21:25
Praha - Ve 14. ročníku Přehlídky diplomo- vých prací, které se účastní čerství absolventi českých architektonických škol, porota udělila tři ceny bez udání pořadí. Vybrala návrhy kláštera postaveného v lomu, nové koncertní síně pro Prahu a konverze nové kotelny v důlním areálu. Do 14. ročníku přehlídky bylo přihlášeno 95 prací studentů z devíti škol a fakult architektury.
    Diplomové práce budou ode dneška vystaveny v sídle pořádající České komory architektů v Josefské ulici, od 30. září do 7. října je lidé mohou vidět na lodi (A)VOID Floating Gallery na Rašínově nábřeží. Poté se ještě na deset dní vrátí do ČKA a následně bude výstava těch nejlepších prací putovat po zúčastněných školách.
    Ceny spojené s odměnou 15.000 korun a rezidenčním pobytem v některém ze sítě Českých center dostali Dmytro Nikitin z Fakulty architektury ČVUT za práci Dům v lomu - klášter, Marek Přikryl z Akademie výtvarných umění za Novou koncertní síň pro Prahu a Jáchym Svoboda z Fakulty architektury ČVUT za Konverzi nové kotelny v areálu dolu Hlubina.
    Dmytro Nikitin navrhl do lomu na Zbraslavi pravoslavný klášter s kostelem v těžišti a budovami po obvodu. Jako v klasických dispozicích klášterů je mezi objekty vytvořena zahrada. "Diplomant si klade otázku vztahu kamenolomu a uzavřeného prostoru pro současné pravoslaví a odpověď hledá v interpretaci zaklenutých prostor raně křesťanských horských klášterních komplexů. Jde o jednu z velmi mála konzistentnějších úvah o vztahu krajinného prostředí vytěženého člověkem a archaickým, tradičním i současným prostorem architektury v této soutěži," uvedla členka poroty Monika Mitášová.
    Porota s předsedkyní Evou Jiřičnou se pro udělení tří hlavních cen rozhodla s odůvodněním, že i když soutěžní návrhy každý řeší jiné téma, jsou tyto práce srovnatelné ve své výrazné kvalitě. Porota tyto návrhy považuje také za společensky přínosné a hodnotí je jako profesionální, působivé, odvážné a poctivé.
    Dílčí odměny dostali Karel Filsak z Fakulty architektury ČVUT za návrh Víceúčelového kulturního centra Rožnov pod Radhoštěm a Martin Ptáčník z Vysoké školy uměleckoprůmyslové za Kinking Mass - pohled na stanici a okolí Hlavního nádraží v Praze.
    "Projekty jako obvykle pokryly širokou škálu architektonických záměrů, nápadů a témat; některé řešily velmi omezený problém, jiné se zabývaly velkými urbanistickými celky. Tato situace je v architektuře obvyklá, architekt musí být schopen řešit problémy různého rozsahu a komplexity,“ uvedla k letošnímu ročníku Jiřičná.
0 komentářů
přidat komentář