Po roce oprav se dnes otevřel Střelecký ostrov v Praze

Vložil
ČTK
26.09.2013 21:05
Praha

Praha - Po roce oprav se dnes veřejnosti otevřel Střelecký ostrov v Praze. Jeho přestavba, kterou zaplatila Praha 1, stála asi 80 milionů korun. Opraveny byly přístupové schody, na ostrově vznikla nová dětská hřiště a toalety a pro nemohoucí lidi nebo maminky s kočárky byl postaven výtah. Součástí dnešního slavnostního otevření je večerní koncert skupin Žlutý pes a Děda Mládek Illegal Band.
    Radnice chtěla ostrov zpřístupnit již během prázdnin, rekonstrukci ale prodloužily červnové povodně. Dělníci museli po velké vodě čekat, až povrchy vyschnou, navíc kvůli zákazu plavby nemohli po několik týdnů dopravovat na staveniště potřebný materiál.
    Během úprav ostrova byly pokáceny asi tři desítky stromů, nových bylo vysazeno více než 60. Opraveny byly chodníky a na ostrově byly rozmístěny nové lavičky. Nově osázeny také byly travnaté plochy, tráva na části z nich by ale teprve měla vyrůst. Městská část opravila jen severní část ostrova, která se často využívá pro konání kulturních akcí. Jižní cíp patří soukromému vlastníkovi, který zde má restauraci.
    Pořádání kulturních akcí chce radnice na "Střeláku" zachovat. Konat by se na něm měly akce, na které by si jinde v centru lidé kvůli hlučnosti stěžovali. Jen slavnostní zahájení provozu bude trvat pět dnů za doprovodu různých kulturních produkcí. Zahrají během nich slavné kapely a zpěváci, ale i dětské soubory.
    Vedení městské části se obává, aby jí investici za desítky milionů korun neponičili vandalové. "Chraňme to tu před hloupým a tupým vandalismem," řekl dnes při otevření ostrova starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Rada městské části proto schválila přísný návštěvní řád. S výjimkou kulturních akcí nebude povoleno na ostrově popíjet alkohol a užívat drogy, zakázané bude pobíhání psů bez vodítka, rozdělávání ohně, pořádání ohňostroje nebo jízda na kole, bruslích nebo skateboardech. Ostrov bude otevřen od dubna do konce října od 06:00 do 22:00, od listopadu do konce března od 08:00 do 19:00. Nad dodržováním pravidel budou dohlížet strážníci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články