V Japonsku otevřou první nafukovací koncertní síň na světě

Vložil
ČTK
25.09.2013 11:45
Japonsko

Tokio

Arata Isozaki

Tokio - V Japonsku se příští týden otevře údajně první mobilní nafukovací koncertní síň na světě. Byla postavena jako přechodné zařízení ve městě Macušima zdevastovaném smrtícím zemětřesením a cunami z března 2011 a v budoucnu by měla putovat po postiženém regionu. Informoval o tom deník The Daily Telegraph.
Abstraktní stavba nazvaná Ark Nova je dílem britského sochaře Anishe Kapoora a japonského architekta Araty Isozakiho. Konstrukci lze prý snadno vypustit a znovu nafouknout a koncertní síň tak může být bez problémů přesouvána po oblasti severovýchodní části Japonska, kterou zničila přírodní katastrofa. Do regionu by originální architektonické dílo mělo přitáhnout více návštěvníků.
Zahajovací víkend se uskuteční v přímořském městě Macušima, které proslulo ostrovy porostlými cedry. Dřevo z cedrů poškozených cunami bylo v koncertní síni o rozměrech 30 krát 36 metrů použito jako materiál pro akustické panely a pro sedačky hlediště.
"Ark Nova je první mobilní nafukovací koncertní síň. Měli jsme pocit, že Macušima potřebuje po destrukci způsobené cunami nějakou prozatímní stavbu a nafukovací hala se nám zdála být pro tento účel vhodná," prohlásil Kapoor.
Představení v síni budou sahat od klasických koncertů světových orchestrů až po vystoupení japonských moderních hudebníků, workshopy pro děti a tradiční japonské divadlo kabuki.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Je to jeste stavba?
takyarchitekt
25.09.13 05:16
...No... tak...
šakal
26.09.13 12:28
zobrazit všechny komentáře

Související články