SFRB podpoří výstavbu nájemních bytů úvěry až za jednu miliardu

Vložil
ČTK
24.09.2013 18:10
Praha

Praha - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) plánuje podpořit výstavbu nájemních bytů nízkoúročenými úvěry až za 1,02 miliardy korun. Počítá s tím rozpočet SFRB na příští rok, který bude na svém středečním jednání schvalovat vláda. Fond má hospodařit pouze z vlastními penězi, ze státního rozpočtu nedostane vůbec nic.
    Rozpočet ve výdajové části nepočítá s přímými dotacemi na podporu bydlení. Fond bude nové podpory poskytovat pouze v návratných formách úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů. "Realizace těchto podpůrných nástrojů je výrazně efektivnější, podpory mohou být realizovány v rámci revolvingového využití aktiv fondu," poznamenal Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které návrh rozpočtu SFRB na vládu předložilo.
    Na nízkoúročené úvěry na výstavbu nájemních bytů a úvěry na opravy a modernizace bytových domů bude v příštím roce vyčleněno celkem 1,02 miliardy korun. Rozpočet umožní také případnou úvěrovou pomoc vlastníkům povodněmi poškozených objektů bydlení do výše 20 milionů korun.
    Do financování fondu zasáhne také unijní finanční nástroj JESSICA, který bude poskytovat nízkoúročené úvěry na rekonstrukce a modernizace bytových domů za celkem 577 milionů korun. Z toho v roce 2014 se předpokládá čerpání 288 milionů korun.
    Jedinou formou dotací bude pomoc mladým lidem, kterým se při narození dítěte sníží jistina a vyplatí příslušná roční část závazků vzniklých v rámci programu Panel.
    Fond původně žádal poskytnutí 150 milionů korun ze státního rozpočtu na část programových mandatorních výdajů. To však odmítlo ministerstvo financí, fond tak bude i tyto výdaje pokrývat z vlastního rozpočtu.
    V loňském roce SFRB hospodařil se ziskem 500 milionů korun. Příjmy SFRB, který hospodaří s vlastními penězi a rozděluje také příspěvky z příslušných fondů EU, v loňském roce dosáhly 1,7 miliardy korun, výdaje činily 1,2 miliardy korun. Příjmy oproti plánu narostly hlavně díky tomu, že fond dostal z evropských fondů 600 milionů korun na nový program Jessica.
0 komentářů
přidat komentář

Související články