Mariánské Lázně pronajmou a pak prodají honosnou vilu Lil

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
24.09.2013 17:55
Mariánské Lázně (Chebsko) - Mariánské Lázně po mnoha letech marné snahy zřejmě konečně prodají vilu Lil v centru města. Chráněnou památku, v níž bydlel i císař František Josef I., město na dva roky pronajme a pak prodá za 30 milionů korun, rozhodli dnes zastupitelé.
    Reprezentační vilu v Anglické ulici se snažilo město prodat několikrát. Naposledy ji nabízelo loni za téměř 29 milionů korun, ale marně.
    "Rada města nechala zpracovat nájemní smlouvu a smlouvu o smlouvě budoucí kupní smlouvě. Smlouvy jsme pak dali k oponentuře dalšímu právníkovi a jeho připomínky jsme do smlouvy ještě zapracovali," uvedl místostarosta Petr Horký (ČSSD). Objekt má získat pražská společnost Pikaz Stav.
    Podle právníka Milana Veselého smlouva počítá s krátkodobým nájmem na dva roky po dobu rekonstrukce, za který zájemce zaplatí milion korun ročně. Rekonstrukce má začít v dubnu příštího roku a hotova má být v březnu 2016. Teprve pak firma bude moci objekt odkoupit. Nájem je podle Veselého pojistkou pro město, aby nepřišla o vilu, pokud by nájemce s rekonstrukcí nezačal.
    Budovu dostavěl v roce 1901 Maxmilian Halbmayr. O dva roky později, po jeho smrti, připadla podle závěti městu. V poslední době byly využívaná jako hotel, kasino a restaurace. Nyní je ale už několik let prázdná a město stojí její minimální údržba a zabezpečení statisíce korun ročně.
    Smlouvy počítají i s tím, že pokud by nájemce a budoucí vlastník rekonstrukci nedokončil včas, vila by se vrátila do majetku města s tím, že by přišel o proinvestované prostředky na rekonstrukci.
0 komentářů
přidat komentář