Kvůli zdražení poplatků za stavební řízení přibylo černých staveb

Vložil
ČTK
24.09.2013 13:20
Praha

Praha - Výrazné zdražení správních poplatků za stavební povolení zvýšilo počet stavebních prací prováděných načerno. Lidé se tak snaží ušetřit, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda dozorčí rady České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) Jaromír Vrba. Neodborné zásahy do panelových domů přitom mohou narušit statiku celé stavby. Nebezpečné je podle Vrby hlavně náhodné bourání nosných stěn či navrtávání stropních panelů.
    "O 1. ledna letošního roku několikanásobně vzrostly správní poplatky za stavební povolení z původních 300 korun na 5000 korun. Kvůli tomu vzrostl počet černých úprav nosných konstrukcí. Lidé se snaží ušetřit, a proto obchází stavební řízení," poznamenal Vrba. Přitom právě při stavebním řízení by se mohla odhalit spousta pochybení.
    Majitelé panelových bytů například často upravují elektrické rozvody tak, že je nechají zadělat do stěn či stropu. "Elektrikář vyseká do stropního panelu 20milimetrovou spáru, tím ale výrazně ovlivní jeho nosnost," upozornil Vrba, který je zároveň autorizovaným inženýrem pro pozemní stavby, statiku a dynamiku staveb.
    Dalším častým nešvarem českých kutilů jsou podle něj neodborné zásahy do dispozic bytů, kdy se sami pouští do vybourávání stěn. "Bez účasti odborníka však často nelze jednoduše ověřit, jestli je stěna mezi místnostmi nosná nebo jde pouze o příčku. Zásah do příčky zpravidla významně mechanickou odolnost a stabilitu konstrukcí neohrozí, zatímco neodborný zásah do nosné stěny může mít velmi vážné důsledky," řekl Vrba.
    Podle Vrby lidé chybují i tehdy, když stěny vybourávají pomocí sbíječek. "To je naprosto nevhodné. Bourací kladiva negativně přenášejí chvění i do vzdálenějších oblastí od zřizovaných otvorů. Je zapotřebí provádět otvory metodou řezání," uvedl.
    Podle Vrby může kvůli neodborným zásahům dojít až k destrukci domu. "To je krajní varianta. Mnohem častější je vznik nejrůznějších trhlin a prasklin," dodal Vrba.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Poplatky
Stavitel
24.09.13 11:56
re Poplatky
Jan Brejcha
25.09.13 09:57
Díky
Ad Poplatky
25.09.13 11:08
zobrazit všechny komentáře