Praha 10 chce zaplatit za dům Karla Čapka 43 milionů

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
22.09.2013 12:25
Praha

Praha - Zastupitelstvo Prahy 10 by mělo na pondělním zasedání schválit koupi části vily bratří Čapků. K prodeji je nabízena polovina, kterou obýval spisovatel Karel Čapek se svou ženou. Podle informací ČTK je radnice ochotna za nemovitost zaplatit 43 milionů korun. Zahraniční zájemce údajně nabídnul asi o 12 milionů víc. Nynější majitel Karel Scheinpflug je prý podle posledních jednání ochoten nemovitost za nižší cenu městské části prodat. Vedení radnice nechce do podpisu smlouvy okolnosti prodeje komentovat.
    Že existují zájemci ze zahraničí, kteří mohou nabídnout vyšší částky než Praha 10, ČTK potvrdilo ministerstvo kultury. "Bude-li vila prodána například některému zahraničnímu zájemci, zachování kulturní a historické hodnoty tohoto domu bude ohroženo," sdělila ČTK Pavla Zdráhalová z ministerstva kultury. Podle informací ČTK by se mělo jednat o ruský kapitál.
    Ministr kultury Jiří Balvín chce na jednání zastupitelstva osobně vystoupit. "Pan ministr bude deklarovat zájem státu na koupi se podílet a udělat vše pro záchranu vily," dodala Zdráhalová.
    Bratři Karel a Josef Čapkovi si nechali vilu postavit na počátku 20. let minulého století. V jedné polovině žil Josef, ve druhé Karel. Na prodej je v současné době Karlova polovina domu, kde žil se svou ženou Olgou Scheinpflugovou. Po její smrti dům zdědili její příbuzní.
    Prodejní cena zahrnuje nemovitost, pozemek i vybavení vily. Právě to z domu činí exkluzivní památku. "Pracovna Karla Čapka dnes vypadá, jako by ji Karel Čapek právě opustil. S jeho osobními věcmi, rukopisy, sbírkami a knihovnami od jeho smrti nikdo nehýbal, celá vila je tak cennou vzpomínkou na tohoto výjimečného autora," poznamenala Zdráhalová. V podkroví domu je také místnost, kde se scházeli proslulí Pátečníci včetně prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka.
    Pokud by se Praze 10 podařilo vilu odkoupit, chtěla by ji zachovat v původní podobě a pokud možno částečně zpřístupnit veřejnosti. O pomoc s návrhem na budoucnost vily chce oslovit odborníky.
    Radnice si vilu u Scheinpfluga zarezervovala do konce září již v červnu, záměr schválilo i zastupitelstvo městské části. Radnice na tomto zasedání uvedla, že chce za dům zaplatit 30 milionů korun a za vybavení 19 milionů. Vlastník požadoval 55 milionů.
    Bratři Čapkové si dvojdům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům pozůstalí rodinní příslušníci. Pozemek má bezmála tisíc metrů čtverečních. Součástí odkupu by měl být i historický inventář včetně archiválií, rukopisů, fotografií, nábytku i předmětů z cest.
    O nemovitost, která je památkově chráněná, v červnu projevilo zájem i ministerstvo kultury. "Máme zájem o koupi a nyní prověřujeme naše možnosti," řekla tehdy mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že by měla být ve veřejném vlastnictví.
0 komentářů
přidat komentář

Související články