Před 40 lety se otevřela rozhledna na Varhošti u Litoměřic

Vložil
ČTK
21.09.2013 15:10
Praha

Praha - Ocelová rozhledna na vrchu Varhošti u Litoměřic, která se veřejnosti otevřela 22. září 1973, je jednou z mála staveb svého druhu, které vznikly v Československu během komunistické vlády.
    Patnáctimetrovou konstrukci nejprve sestavili ve Válcovnách trub Chomutov a do výšky 639 metrů nad mořem, kde nahradila zteřelou dřevěnou rozhlednu, ji tehdy vynesl vrtulník. Už čtyři dekády tak mohou turisté z některé ze tří vyhlídkových plošin obdivovat výhled na Labe či Říp a za dobrého počasí je vidět i Praha.
    K největším lákadlům rozhledny na Varhošti patří výhled na kroutící se Labe. Zajímavá je po architektonické stránce i samotná rozhledna se třemi kruhovými plošinami, otevřená před 40 lety u příležitosti tradiční výstavy Zahrada Čech. Na stejném místě před ní stály dvě předchůdkyně. První dřevěnou věž vytvořilo roku 1891 pět dubů, jež tehdy rostly na vrcholu hory, přežila ale jen 11 let. Druhá stavba, dřevěná věž na dodnes používaném kamenném podstavci, pak vznikla 1927 a uzavřena byla po druhé světové válce.
0 komentářů
přidat komentář