Zima a déšť lidi od návštěvy Ještědu neodradil, lákal vysílač

Vložil
ČTK
21.09.2013 13:45
Liberec

Liberec - Z vrcholu Ještědu dnes sice nebylo pro mlhu nic vidět, pršelo a byla zima, přesto tam od rána proudily davy lidí. Přilákaly je oslavy 40 let od otevření hotelu s vysílačem. Unikátní hyperboloidní stavba, za kterou dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu, je od roku 2006 národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou století.
    "Když jsme viděli předpověď, tak jsme trnuli. Už v pátek ale byly ohlasy, že se lidi chystají," řekl dnes ČTK provozovatel hotelu Petr Šmaus.
    "Není špatné počasí, jsou jen špatně oblečení lidé," uvedla jedna z návštěvnic, náměstkyně hejtmana Hana Maierová. Sedmašedesátiletá Jitka Bouzková s manželem přijela až z Karlových Varů. "Chtěli jsme ho zase vidět," uvedla Bouzková, která dříve bydlela v Josefově Dole na Jablonecku. "Na Ještěd jsem chodila už jako dítě, pamatují ještě starou boudu," zavzpomínala. I její obdiv sklidil zrestaurovaný salonek v hotelu, který vypadá dnes stejně jako v době otevření unikátní stavby vysoké 94 metrů. Plno bylo i v hotelových pokojích, v jednom bylo i původní povlečení z dob otevření hotelu. Největší zájem byl ale o prohlídku vysílače, takovou možnost v minulosti České radiokomunikace často nenabízely. Lidé v dešti ve frontě čekali i několik desítek minut. "Dostali se do prostor pod laminátem, který je šest pater nad hotelem," zmínil Šmaus.
    Akci dnes tradičně zahájil výstup odvážlivců od spodní stanice lanovky až na vrchol se sudem piva na zádech. Déšť a zimu si paradoxně účastníci pochvalovali. "Je to lepší, než kdyby svítilo slunce a bylo vedro," řekl Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku. Se zhruba 63kilogramovým nákladem na zádech na Ještědu sice stoupal poprvé, zhruba o dvě minuty ale překonal letitý rekord. Nahoru se dostal za 37 minut. "Kdybych věděl, že nějaký rekord je, tak jsem mohl jít ještě rychleji," dodal 45letý muž. Kromě osmi mužů a jednoho chlapce se na start postavili i tři ženy. Nezvykle rychle se nahoru s 26kilogramovou zátěží vyšplhala Jana Skrbková z Liberce. Na vrcholu byla dokonce o pět minut dříve než Pácha a o čtyři před oficiálním časoměřičem. "Když jsem tady byla na oslavách před dvěma lety, tak jsem viděla nějakou ženu, co to dala za hodinu. Říkala jsem, že to zvládnu za půl," zmínila, proč se letos na start postavila. I pro ni to byl první výstup. To Jiří Mánek z Jablonce se dnes chystá horu pokořit po 2222. Z žijících lidí nikdo tolik výstupů nemá.
    Na svoji dobu byl Ještěd výjimečnou stavbou. Řada technických záležitostí se tam zkoušela v praxi vůbec poprvé; některé věci se dělaly prototypově či úplně na koleně - kupříkladu antény byly umístěny pod umělohmotným pláštěm a dvanáctimetrové tyče z umělé hmoty nakonec vyrobila až továrna na rybářské pruty. Na tehdejší dobu bylo výjimečné i vybavení interiérů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články