Nový dům v Revoluční ulici by měla navrhnout Eva Jiřičná

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
19.09.2013 19:40
Praha

Eva Jiřičná

Praha - Novostavba v Revoluční ulici v Praze, o níž se mluví jako o Novomlýnské bráně, vznikne podle projektu architektky Evy Jiřičné. Dnes jej představila společnost RSJ Private Equity, která projekt převzala po původním investorovi. Návrh stavby zatím nemá konkrétní podobu. Společnost Jiřičnou zvolila v malé soutěži, při níž oslovila několik architektonických studií.
     Novomlýnská brána má zakončit Revoluční ulici a stát se jakousi branou do středu města směrem od řeky. RSJ Private Equity do projektu vstoupila před dvěma lety jako minoritní akcionář, aby se na něm finančně podílela. Nemohla ale rozhodovat o podobě stavby.
    Novostavbu, která počítala s demolicí novorenesančního, dnes zdevastovaného domu a zakomponováním nízkého barokního domku, představil majoritní akcionář, společnost Brobosu Properties počátkem loňského roku. Projekt připravilo studio DaM, návrh měl již povolení pražských památkářů. RSJ Private Equity se později stali majoritním akcionářem a projekt studia DaM zavrhl.
    Chtěli jsme projekt, který by nevzbuzoval tolik kontroverzí, uvedli dnes zástupci společnosti. Nelíbilo se jim, že většina architektů navrhovala "vytvořit svojí sochu bez ohledu na to, jak to bude přijímat odborná i laická veřejnost a bez ohledu na finanční nároky". Proto před výběrem nového architekta prý novostavbu konzultovali i s Klubem za starou Prahu, který byl velkým kritikem předchozího projektu, i s památkáři.
    "Neřekla jsem okamžitě ano, protože vím, jak je to strašně těžké, v Praze 1, naproti baroknímu domečku, naproti paláci Merkur...Ale pokušení se s tím potýkat bylo silnější než moudrost, tak jsem řekla, že se na to podívám," řekla dnes Jiřičná. Ráda by prý postavila dům, který splní všechny funkční požadavky, bude současnou architekturou a "přitom nebude křičet: Podívejte se na mě". "Strašně nerada něco bourám, strašně nerada ničím stromy, tahle budova ale, myslím, nemá dobrou možnost na to, aby se přestavěla," uvedla k záměru zbourat vedlejší novorenesanční dům.
    Uvedla, že k projektu bude přistupovat s co největším respektem k okolí. Ne všechny historické domy ale musejí podle ní zůstat zachovány a i centrum Prahy se musí rozvíjet. "Když člověk něčemu věří, může bojovat - budeme se snažit, abychom měli dopovědi na všechny argumenty, které nám budou oponovat," uvedla.
    Podoba stavby od studia DaM, která byla spíše skulpturou než domem, vyvolávala negativní ohlasy mezi zastánci konzervativního přístupu k rozvoji města - stejně jako je tomu v Praze v případě téměř všech plánovaných staveb, které vybočují z prověřeného modelu, přinejmenším sto let.
    Odborníkům z Národního památkového ústavu se projekt nelíbil, městští památkáři mu ale povolení dali. Ministerstvo kultury jako odvolací orgán státní památkové péče ale později jejich rozhodnutí změnilo a rozhodlo, že je nepřípustné zbourání historického domu. Majitel domu a investor se odvolal a rozkladová komise ministerstva se kauzou zabývala až do letošního roku, kdy ji vrátila pražským památkářům. V té době ale už měl projekt nového investora, který novostavbu v navrhované podobě nechtěl.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nepřípustné zbourání historického domu.
takyarchitekt
21.09.13 02:25
schovávání...
Zdeněk Skála
21.09.13 02:43
zobrazit všechny komentáře

Související články