Rozhledny v Jeseníkách lákají turisty na krásné výhledy

Zdroj
Vladimír Pohorecký
Vložil
ČTK
19.09.2013 19:25
Praha

Praha - Obliba rozhleden v Česku v posledních letech nezadržitelně stoupá. Kromě starších staveb, které se dočkaly rekonstrukce, se v současné době každoročně otevře i několik nových, většinou moderně řešených rozhleden.
     Nejvíce rozhleden bylo ale vybudováno na přelomu 19. a 20. století v souvislosti s rozmachem nejrůznějších okrašlovacích spolků a řada z těch architektonicky unikátních "svědků časů minulých" díky pozdějším nutným opravám slouží turistům i dnes. To je i případ kamenné rozhledny na Strážišti u Úvalna, která byla slavnostně zpřístupněna před 100 lety, 21. září 1913. V nedalekých Jeseníkách a jejich blízkém okolí se však najde řada dalších zajímavých vyhlídkových staveb, které se staly vyhledávanými turistickými cíli.
    Výběr rozhleden v Jeseníkách a okolí:

Biskupská kupa
Biskupská kupa
Kamenná 18 metrů vysoká rozhledna na 891 metrů vysokém kopci byla postavena v roce 1898 a dostala jméno podle císaře Františka Josefa I. Ještě předtím, v roce 1896, byla na tomto vrcholu zřízena první poštovna na Moravě. V šedesátých letech minulého století byla věž uzavřena a opětovného zpřístupnění se dočkala až v roce 1996. O deset let později byla u rozhledny obnovena i poštovna, která zde fungovala až do 50. let minulého století. Věž stojí v těsné blízkosti polské hranice a nabízí krásné výhledy zejména na Jeseníky a masiv Králického Sněžníku.
 
Borůvková hora
Netradiční, 25 metrů vysoká železná vyhlídková věž s dřevěným opláštěním, byla postavena na 898 metrů vysokém vrcholu v roce 2006. Nachází se nedaleko Javorníku na Jesenicku a kromě turistických tras protínají toto území také četné cyklostezky. V minulosti stály na kopci již tří rozhledny, žádná z nich ale nevydržela dlouho odolávat rozmarům počasí. Současná věž nabízí nádherné výhledy na Rychlebské a Orlické hory i nížiny v Polsku.

Cvilín
Cvilín
Nad městem Krnov na Předním Cvilínském kopci byla v roce 1903 postavena 35 metrů vysoká kamenná rozhledna. Nedaleko od ní se nachází dvouvěžový poutní kostel svatého Kříže a Panny Marie Sedmibolestné z roku 1727. Během 2. světové války sloužila rozhledna jako pozorovatelna německé armády. Z jejího vyhlídkového ochozu lze při dobré viditelnosti dohlédnout až do Beskyd. V roce 2011 se věž umístila na druhém místě v anketě serveru iDnes.cz o nejhezčí rozhlednu České republiky.
 
Hraniční vrch
Originální, 25 metrů vysoká železná rozhledna se dvěma vyhlídkovými plošinami na dvou věžích, které jsou vzájemně propojeny osmnáct metrů dlouhou lávkou, vznikla v roce 2011 v blízkosti česko-polské hranice u Města Albrechtic na Bruntálsku. Obě ocelové věže byly postaveny již v roce 1980 za účelem bezdrátového přenosu telefonního signálu, od roku 1999 ale nebyly využívány.

Strážiště u Úvalna
Praděd
Špička 162 metrů vysokého televizního vysílače na Pradědu v Jeseníkách (1491 m) je nejvyšším bodem Česka. Vyhlídkový ochoz v prstenci věže, která byla postavena v roce 1983, se nachází ve výšce 73 metrů. Na jejím místě stála až do roku 1959 mohutná kamenná rozhledna, která se vinou značné zchátralosti sama zřítila.
 
Strážiště u Úvalna
Kamenná, 22 metrů vysoká rozhledna byla postavena v kubistickém stylu na vrchu Strážiště (395 m) na počest místního rodáka, lékaře a rakouského politika Hanse Kudlicha, jehož jméno také nese. Kudlichovy ostatky byly po jeho smrti umístěny do přízemí rozhledny, které slouží také jako jeho mauzoleum. Věž se v 90. letech 20. století dostala i do znaku obce. Koncem 20. století však byla rozhledna ve velmi špatném stavu, uvažovalo se i o její demolici. Po rozsáhlejší rekonstrukci je od roku 2000 znovu otevřena svým návštěvníkům.

Zlatý Chlum
Šestadvacet metrů vysoká kamenná rozhledna byla postavena v roce 1899 nad lázeňským městem Jeseník. O tři roky později vyrostla vedle věže horská chata zvaná Medritzerova s celoročním provozem. Po druhé světové válce zájem o areál na Zlatém Chlumu opadl. Chata v roce 1955 vyhořela a osamocená rozhledna, ponechaná bez údržby, pustla. V 70. letech se jesenická radnice postarala o její rekonstrukci a znovuotevření. Rozhledna byla v nedávné době znovu rekonstruována a z jejího ochozu se mohou turisté rozhlédnout po celém Jesenicku, při hezkém počasí dohlédnou i do Polska či na Kralický Sněžník.
0 komentářů
přidat komentář

Související články