Zastupitelé schválili zadání nového územního plánu Prahy

Zdroj
Aleš Berný
Vložil
ČTK
19.09.2013 18:10
Praha

Praha - Praha může začít kreslit nový územní plán. Zastupitelé hlavního města schválili jeho zadání, podle kterého bude takzvaný metropolitní plán tvořen. Bude řešit rozvoj Prahy až do roku 2050 a nyní na něm začne pracovat Útvar rozvoje města (URM).
    Schválené zadání je souhrnem úkolů pro zhotovitele, řekl na jednání zastupitelstva primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Zhotovitelem je URM.
    Město přijalo k územnímu plánu 1600 připomínek. "Všechny jsme vypořádali. Větší část připomínek se týkala už přímo konkrétních návrhů," řekl Hudeček.
    Metropolitního plán má řešit primárně Prahu jako celek, nikoliv jako jednotlivé drobné plochy. Hlavní města se skládá z 57 městských částí a 22 správních obvodů.
    Proti zadání se postavili někteří opoziční zastupitelé. Podle zastupitele KSČM Petra Šimůnka zadání pomáhá developerům. Bude jím prý zjednodušena úřední cesta k výstavbě. Zastupitel ODS Ondřej Pecha pak řekl, že je to "egoistický pokus o budování pomníku", "pokus skupiny akademiků odtržených od reality" a "spatlaný". To primátor Hudeček odmítl.
    Další námitkou bylo, že by městské části mohly přijít o některé ze svých pravomocí. Ty ale podle Hudečka určuje stavební zákon, a proto omezeny nebudou.
    Nový územní plán se oproti starému liší například tím, že vymezuje urbanistické lokality. Ty identifikují v rámci městských částí jednotlivé plochy a místa, která chrání před necitlivou výstavbou. Například když charakterizuje území jako vilovou zástavbu, nesmí se tam postavit panelák.
    Druhým rysem nového plánu je, že bude vrstevnatý. Starý přesně určuje, co může na dané ploše stát. V novém to tak není, charakterizuje pouze přípustnou zátěž pro dané území. Město také počítá s tím, že pro vybrané lokality bude vypracován podrobnější územní plán.
    Plán má klást důraz na rozvoj již zastavěného území, než plánovat další rozšiřování zástavby na volná území. Cílem je i zvětšení podílu parkových, rekreačních a sportovních ploch.
    Nový územní plán má nahradit územní plán schválený v roce 2000.
0 komentářů
přidat komentář

Související články