V Olomouci se připravuje stavba několika stovek kanceláří

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
18.09.2013 20:45
Olomouc

Nová Envelopa
Olomouc - V Olomouci se připravuje stavba bytových a administrativních komplexů. Nabídka na místním trhu s realitami by se tak měla rozšířit o stovky nových kanceláří a bytů. Vyplývá to ze zprávy Plnění strategického plánu a dnes ji projednalo olomoucké zastupitelstvo.
    Dvě šestipodlažní administrativní budovy nazvané Nová Envelopa mají být postaveny poblíž křižovatky ulic Kosmonautů a Wittgensteinova. Investorem je společnost CS Property Private. "Projekt je ve fázi přípravy dokumentace ke stavebnímu povolení," stojí ve zprávě.
    Developerská společnost Hopr Group už zahájila rekonstrukci nevyužívaného sila poblíž centra Olomouce, které pomocí investice 45 milionů korun hodlá přestavět na čtyřpodlažní administrativní objekt. Kanceláře s celkovou plochou 1000 metrů čtverečních mají být zprovozněny příští rok na jaře.
    V areálu bývalých sladoven a mrazíren ve Wolkerově ulici pak firma Hopr Group kromě už zprovozněného hotelu Ibis plánuje do pěti let postavit domy se 170 bytovými jednotkami a komerčními prostory.
CPI City Center Olomouc
    V sousedství nového obchodního centra Galerie Šantovka společnost SMC Development připravuje stavbu výškové budovy Šantovka Tower s 80 byty, která by se díky svým 75 metrům měla spolu s radnicí dělit o pozici druhé nejvyšší stavby ve městě. Stavba by měla stát zhruba 400 milionů korun.
    Pokud firma SMC Development získá všechna potřebná povolení, chce projekt výškové budovy Šantovka Tower zahájit v roce 2014, přičemž stavba by mohla zabrat 16 až 18 měsíců. Součástí projektu je také administrativní čtvrť. "Práce na těchto dalších etapách započneme po dokončení Galerie Šantovka," řekl dnes ČTK mluvčí projektu Juraj Aláč.
    Nabídka administrativních ploch se v Olomouci postupně zvyšuje. Například společnost CPI v září u hlavního vlakového nádraží zprovoznila nový multifunkční komplex CPI City Center Olomouc, který disponuje celkem 6700 m² kancelářských prostor. Téměř 5000 m² si už pronajala Raiffeisenbank.
    Nové kanceláře jsou v Olomouci k mání také v letos dokončeném komplexu BEA centrum či v opravené budově Salmova paláce v historickém centru Olomouce. Výkonná ředitelka administrativní budovy Regionální centrum Olomouc Olga Němcová už dříve upozornila, že na olomouckém trhu začíná být kvůli rostoucí nabídce kancelářských ploch a hospodářské krizi těsno.
    "Vyhlídky na zásadní hospodářský růst ČR vzaly dávno za své a dalo se očekávat, že negativní následky se promítnou i do poptávky po nájmu nebytových prostor v Olomouci, zejména když by byly brány v úvahu četné developerské projekty, které byly připravovány," uvedla ve výroční zprávě RCO za rok 2011 Němcová. Podle ní se RCO přesto podařilo nebytové prostory udržet plně obsazené. RCO provozuje administrativně-obchodní budovu u hlavního vlakového nádraží v Olomouci. Loni firma zvýšila tržby z 81,4 milionu korun v roce 2011 na 84,4 milionu. Předloni její tržby stagnovaly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články