Městské zásahy Kladno 2013 - pozvánka na výstavu

Kladnu se sešlo přes 30 návrhů na zlepšení veřejného prostoru

Zdroj
Ondřej Rys / Městské zásahy Kladno
Vložil
Tisková zpráva
18.09.2013 08:55
1.10. v 19:00 bude vernisáží zahájena výstava 36 návrhů na zlepšení veřejného prostoru v Kladně. Výstava v budově FBMI ČVUT na Sítné bude otevřena každému celý říjen. K výstavě vyjde katalog se všemi návrhy. Organizátoři připravují také doprovodný program v podobě filmové projekce či přednášky.



Středočeské Kladno dostalo darem přes tři desítky architektonických návrhů na úpravu veřejného prostoru města. V rámci projektu Městské zásahy Kladno 2013, který připravilo kladenské o.s. Klad-on/off, návrhy bez nároku na honorář vypracovalo 27 architektů, umělců, studentů a dalších autorů.

Každý z autorů srozumitelným způsobem zpracoval nápad na změnu jednoho či více míst v Kladně. Návrhy jsou většinou pojaty jako porovnání dvou fotografií – současného a navrhovaného stavu. To umožňuje pochopit záměr autora opravdu každému na první pohled i bez složitého studování výkresů či obsáhlých textů. „Právě možnost srozumitelně oslovit širokou veřejnost nás zaujala  a rozhodli jsme se akci Městské zásahy, kterou vymysleli slovenští architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský a která úspěšně proběhla již v několika městech, uspořádat i u nás.“ říkají organizátoři kladenské akce.

Původní koncept byl v Kladně obohacen o získání podnětů od místních obyvatel. Lidé se mohli od dubna do června vyjádřit prostřednictvím špendlíků a kartiček na mapě v knihovně, či přímo lepit samolepky na konkrétní místa ve městě. Během dvou měsíců se tak sešlo kolem 200 podnětů k tomu, co se lidem ve městě nelíbí, ale i která místa mají rádi. Vznikla tak jedinečná brožura [ne]líbí, která posloužila jako inspirace autorům návrhů a která by mohla sloužit i jako vodítko pro správu a rozvoj města v budoucnosti. „Myslíme si, že opravdu kvalitní městské prostředí může vzniknout jen na základě dobré spolupráce vedení města, architektů a široké veřejnosti,“ říká architekt Ondřej Rys, jeden z organizátorů akce.

Návrhy, které autoři zpracovali v průběhu léta, budou široké veřejnosti představeny na výstavě ve foyer „KOKOSU“ - dnes budovy FBMI ČVUT na Sítné. „Toto místo jsme zvolili proto, že se nachází uprostřed města a je otevřeno každému 24 hodin denně,“ dodává další z organizátorů, architekt Marek Bečka. Výstavu trvající do konce října zahájí vernisáž v úterý 1. 10. v 19 hodin. Organizátoři chtějí diskuzi o městě a jeho veřejném prostoru podpořit i doprovodným programem v podobě projekce filmu „Lidský rozměr“  či přednášky slovenského architekta Matúše Valla.

Nedílnou součástí projektu je i katalog obsahující všechny odevzdané návrhy. Vzhledem k tomu, že většina návrhů má potenciál být realizována, je katalog zásobárnou nápadů pro zlepšení města. Kdykoli v budoucnu bude možné vytáhnout katalog z knihovny a oslovit autora, aby projekt dopracoval, a návrh tak mohl být realizován. Řada návrhů je spíše drobného rozsahu, pro jejich realizaci stačí často jen dobrá vůle a minimum finančních prostředků. Že to jde, ukázali už autoři jednoho z návrhů, kteří si svůj nápad otestovali v měřítku 1:1 a kladenské děti dostaly k prvnímu školnímu dni netradiční dárek v podobě zvětšené stavebnice Lego umístěné před školou v ulici Cyrila Boudy.

Z průběhu akce i jejích výsledků jsme opravdu nadšeni a doufáme, že se podaří některé návrhy realizovat a zlepšit tak prostředí v našem městě!“ dodává Václav Kruliš, třetí z organizátorů. Ukázat, že prostor ve městě není lidem lhostejný a mají zájem se na jeho tvorbě a diskuzi o něm podílet, se již povedlo, a to jistě také není málo.


Organizátoři:
o.s. KLAD-ON/OFF: Ing.arch. Ondřej Rys, Ing.arch. Marek Bečka, Ing. arch. Václav Kruliš
Spolupráce (grafika, katalog): Rostislav Zapletal, Matěj Moravec

Autoři ideje:
Ing.arch. Matúš Vallo a Ing.arch. Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects)

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články