Praha 13 chce zabránit výstavbě obřího centra od A69 architekti

Vložil
ČTK
17.09.2013 19:35
Praha

A69 - architekti

Praha - Radnice Prahy 13 nesouhlasí s výstavbou obytných domů a nákupního centra u stanice metra B Lužiny. Vedení městské části vadí zejména předimenzovanost staveb a zhoršení dopravní situace v okolí. ČTK to dnes sdělil mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka. Proti výstavbě se postavila i část obyvatel Prahy 13, kteří začali sepisovat petici.
    Radnici oslovil 9. září magistrát, aby se vyjádřila v rámci zjišťovacího řízení podle zákona o posuzování vlivu stavby na životní prostředí. "Podle mého názoru jde o budovy příliš objemné a vysoké, které navíc způsobí zvýšení provozu na místních komunikacích a zhoršení problémů s parkováním. Vnímám také výrazný nesouhlas obyvatel sídliště Lužiny s touto výstavbou," uvedl starosta David Vodrážka (ODS) s tím, že udělá vše proto, aby stavba na Lužinách nestála.
    Na Lužinách má podle nového plánu investora být několik až šestnáctipodlažních domů s více než třemi stovkami bytů, kancelářemi a několika sty parkovacími místy. Původně měl podle radnice investor pouze zrekonstruovat zdejší obchodní centrum, jehož přestavba má být hotova na jaře 2014. "Nyní předložený záměr je nový a v době schvalování rekonstrukce OC Lužiny o něm městská část nebyla investorem informována," uvedl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.
    Ve čtvrtek 19. září se kvůli výstavbě proto sejdou na mimořádném zasedání radní Prahy 13.
    Proti výstavbě se staví i místní obyvatelé, kteří již sepsali petici. "V návrhu se neřeší parkování pro místní obyvatele, kam budou chodit do škol, neřeší se limitní kapacita kanalizací a napojení vody, dopravní situace, kdy stovky nových vozidel zahltí už nyní kriticky přetíženou oblast," uvedl za Spolek občanských sdružení jihozápadního města Petr Kučera. Pod nesouhlasnou petici se již podepsalo téměř sedm desítek obyvatel.
    Původní plán, s kterým radnice souhlasila, počítal s rekonstrukcí chátrajícího centra, a to v jeho původním půdorysu. Žádné nové stavby vznikat neměly. "Jde o rekonstrukci obchodního centra ve stávajícím půdorysu. Nedojde ke změně prostorových dispozic, ani ke změně způsobu užívání stavby, pro který byl objekt kdysi zkolaudován," uvedl na konci loňského za radnici mluvčí Truschka.
    Praha 13 leží v jihozápadní části Prahy na území starších obcí a usedlostí Jinonice, Butovice a Stodůlky, kde v 80. a 90. letech 20. století vznikly velké sídlištní komplexy Stodůlky, Lužiny, Nové Butovice a Velká Ohrada. Žije zde nyní téměř 58.000 obyvatel.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ne centru nad metrem Lužiny
IT
18.09.13 12:17
ad IT
raval
18.09.13 09:46
zobrazit všechny komentáře

Související články