Ministr financí přislíbil 800 milionů na justiční areál v Ústí

Vložil
ČTK
17.09.2013 18:20
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ministr financí Jan Fischer přislíbil 800 milionů korun na stavbu nového justičního areálu v Ústí nad Labem, peníze zapracuje už od příštího rozpočtu. Novinářům to dnes při návštěvě Ústeckého kraje řekla ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová. Stará budova soudu ze 70. let je po povodních v havarijním stavu, má narušené základy i izolace.
    "Podařilo se dát jako prioritu do rozpočtu stavbu budovy v nezátopové zóně. Odsunutá proto musela být nová budova Nejvyššího soudu a Nejvyššího státního zastupitelství v Brně," vysvětlila Benešová. Ústecký areál, kde sídlí v sousedství krajský a okresní soud a státní zastupitelství, byl podle ředitele správy soudu Jana Tobiáše vyplavený za 11 let už třikrát. Pokaždé to mělo za následek zastavení provozu institucí na několik týdnů, v roce 2002 dokonce na půl roku.
    Podle předsedy krajského soudu Milana Kohoutka je budova pro soud nevhodná nejen kvůli poškození vlivem povodní. Při její stavbě se počítalo s menším počtem zaměstnanců a elektroinstalace nevyhovuje současnému používání počítačů. "Nemůžeme nasadit do jednací síně klimatizaci. Soudce, když je venku 30 stupňů, musí sedět v taláru a nemůže otevřít okna," uvedl Kohoutek jeden z příkladů. Dále například neodpovídá počet toalet počtu zaměstnanců.
    O dalším využití staré budovy zatím rozhodnuto není, podle Benešové o ní má zájem policie. Ředitel správy soudu, ale tvrdí, že její další používání by si vyžádalo stamilionové investice. "Blíží se ke konci své životnosti, má narušené základy. Nejsme schopni zabránit průsakům vody," dadal.
    Nová stavba by měla stát v ústecké čtvrti Bukov. "Přidělování peněz bude rozděleno do tří let. V prvním roce půjde 50 milionů," dodala ministryně. Podle ní bude nejspíš nutné k navrhovanému projektu přidat ještě parkoviště a jídelnu, protože poblíž plánovaného areálu nejsou žádné restaurace.
    O stavbě nového areálu pro ústecké soudy a státní zastupitelství se mluví už mnoho let. Už v roce 2006 soud oznámil, že do pěti let by se mohli zaměstnanci stěhovat do nového. Tehdy měla nová budova stát 550 milionů korun. Stavba na rozloze 10.800 m² měla být financovaná z projektu Partnerství veřejného a soukromého projektu (PPP). Vláda schválila stavbu v roce 2008. Plán ministerstva spravedlnosti tehdy předpokládal, že by objekt investor 25 let provozoval. Ministerstvo by za budovu za celou tuto dobu zaplatilo 4,36 miliardy korun, což je údajně o 401 milionu korun méně, než kdyby stavbu platilo ze státního rozpočtu. V současné době má už projekt na Bukově i stavební povolení platné do roku 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články