Paříž se po 40 letech brání dalšímu mrakodrapu

Vložil
ČTK
16.09.2013 19:15
Francie

Paříž

Herzog & de Meuron

Paříž - Odpůrci výškových staveb se v Paříži chystají na novou bitvu, i když tu předchozí o věž Montparnasse před 40 lety prohráli. Tento mrakodrap vysoký 210 metrů v Paříži stojí a je z něj nádherný výhled, avšak 40. výročí si moc neužívá. Některé firmy z něj odcházejí, protože odmítají své zaměstnance vystavovat azbestu, jehož se stavba dosud nedokázala zbavit. Radnice ale chystá nový věžák, tentokrát s názvem Tour Triangle. Informovala o tom agentura AFP.
    "Chystáme odvolání a podáme ho 20. září," sdělila AFP Christine Nedelecová ze sdružení SOS Paris. Její organizace vznikla v roce 1973 právě v reakci na stavbu věže Montparnasse. Management má ale nyní potíže, jelikož úřady pohrozily, že nechají stavbu evakuovat, jestliže nebude co nejrychleji sníženo riziko negativního působení azbestu. V budově pracuje 5000 lidí, společnost Amundi už svých 300 zaměstnanců vystěhovala. Azbest se postupně odstraňuje od roku 2005 za cenu 250 milionů eur, avšak pro lidské zdraví tam stále existuje riziko. Odpůrce Tour Triangle toho využívají, když říkají, že radnice chystá další "jedovatý dárek".
    Paříž se svou architekturou širokých bulvárů a nízkých domů není příznivkyní vysokých staveb. Před třemi lety však město povolilo stavět na okrajích obytné domy až do výšky 50 metrů a kancelářské objekty do výšky 180 metrů. Letos v červenci pak v zájmu "obecného blaha" vydalo souhlas pro výstavu Tour Triangle v areálu výstaviště u Versailleské brány. "Dokážeme, že je to nelegální. Nejde tu o žádný obecný zájem, jelikož v tom mají být kanceláře soukromých společností," řekl předseda sdružení pro harmonický rozvoj výstaviště Bertrand Sauzay.
    Náměstkyně pařížského starosty Anne Hidalgová, která by se ráda příští rok stala starostkou, hájí nejenom Tour Triangle, ale také další plánované výškové stavby. To, že podle průzkumů je proti výškové výstavbě v Paříži 62 procent občanů metropole, ji neznepokojuje. "Bez konfliktů se nám Paříž přeměnit nepodaří," řekla. Téma věže se s blížícími místními volbami politizuje. Soupeřka Hidalgové o post starostky Nathalie Kosciusková-Morizetová je proti věži a říká, že věž na Montparnassu je "památník, který Pařížané nenávidí ze všeho nejvíc". Kromě komunistů jsou proti věži všechny politické strany.
    Autory návrhu jsou Švýcaři Jacques Herzog a Pierre de Meuron. Nepodpořil je ani jejich slavný kolega Norman Foster, autor mnoha výškových budov včetně známé londýnské "Okurky". "Nevím, k čemu Paříž potřebuje mrakodrap," řekl.
    Pádným argumentem je také to, že jestliže se povolí výstavba 180metrových domů po obvodu města, odřízne to od Paříže její předměstí. "Chceme z Paříže učinit pevnost obehnanou věžemi, zatímco ji potřebujeme propojit s předměstími," řekl předseda architektonické nadace a architekt Maurice Culot.
0 komentářů
přidat komentář

Související články