V Plzni se bude řešit využití průmyslových objektů pro kulturu

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
15.09.2013 15:50
Plzeň

Plzeň - Využití bývalých průmyslových budov ke kulturním účelům se bude od pondělí v Plzni věnovat projekt nazvaný Týden kulturních fabrik. O svých zkušenostech promluví i zástupci slavného madridského Matadera, jež se z opuštěného areálu městských jatek stalo novým kulturním centrem Madridu. V Plzni by měl být takovým způsobem využit areál bývalého pivovaru Světovar. ČTK to řekla Adriana Krásová z týmu Evropského hlavního města kultury, kterým se Plzeň stane v roce 2015.
    "S kreativními fabrikami v ČR není velká zkušenost, není to jen o kultuře, ale i o společenském životě a o tom, jak vdechnout do opuštěných objektů život, jak jej zapojit do městské infrastruktury," uvedla. Ve světě se tomuto tématu věnuje velká pozornost, zkušenosti ze zahraničí tak mají Plzni pomoci.
    "Má to neuvěřitelný potenciál, svědčí to i o kultuře města a národa, jestli je schopen takový objekt oživit. Někdy se objektů zmocní developeři a přemění to v něco, čemu chybí přirozený život," uvedla Krásová.
    Vybrané příklady toho, jak v Evropě využívají průmyslové dědictví pro kulturní, umělecké a komunitní účely, ukáže také venkovní expozice. Otevřena bude 19. září ve Smetanových sadech v centru Plzně. Na programu je také výstava alternativních projektů na využití pardubických Winternitzových mlýnů, prezentace studentských projektů a další. Kulturní centra už ve světě vznikla například z továrny na bavlnu, dopravního depa a dalších objektů.
    Hlavní částí Týdne kulturních fabrik bude mezinárodní konference, kromě účastníků z ČR a Španělska na ní promluví zástupci švýcarské Kaserne a Lokremise nebo Baumwollspinnerei v Lipsku. Připraveny jsou také workshopy, určené především provozovatelům kulturních fabrik nebo zájemcům o projekty využití opuštěných staveb průmyslového dědictví. Dva z workshopů povedou švýcarští partneři ze slavné curyšské Rote fabrik.
0 komentářů
přidat komentář