Lidé v K. Varech se dostali k Lützowově vile, prošli zahradu

Vložil
ČTK
14.09.2013 17:05
K. Vary - Do bezprostřední blízkosti architektonicky cenné empírové Lützowovy vily se dnes výjimečně dostali lidé v Karlových Varech při příležitosti Dne otevřených dveří památek města. Přestože interiéry objektu zůstaly uzavřeny, prošli se v terasovitých, romanticky upravených zahradách, prohlédli si některé plastiky pořízené už baronem Augustem von Lützowem, jenž nechal dům před 160 lety postavit, a došli i na rondel s místním symbolem, sedící kočkou.
    "Vila je v soukromém vlastnictví. Současný majitel, cizinec, ji má zařízenou v duchu poloviny 19. století, kdy ji vlastnil baron Lützow," řekl ČTK náměstek karlovarského primátora a historik Jiří Klsák, jenž dnes zájemce provázel.
    Podle Klsáka se vlastník snaží vilu udržovat v původním duchu, stará se také o přilehlou zahradu. "V Karlových Varech se často nesetkáváme s tím, že by zahraniční majitel zakoupené domy tady udržoval v původním stylu, kdy památka vznikla," uvedl. Přestože se majiteli nepodařilo sehnat původní nábytek a drobné vybavení interiérů, umístil do vily dobové věci.
    Podle Klsáka je objekt karlovarským klenotem, až dosud byl i se zahradou nepřístupný. Po smrti barona Lützowa, který se v Karlových Varech trvale usadil kvůli blahodárnému účinku termálních pramenů a byl znám svými spory s místními radními, vilu vlastnilo několik majitelů. Po druhé světové válce sloužila jako rekreační zařízení československým aerolinkám. V té době také zřejmě zmizely poslední kusy původního nábytku.
    Vila se nachází na strmém skalnatém svahu a je vidět ze všech karlovarských vyhlídek. Ve spodní části zahrady je umístěn jeden ze známých místních symbolů, na sloupu sedící kočka, obrácena je zády k tehdejší gotické radnici. Plastiku údajně nechal Lützow postavit ve své zahradě jako výraz opovržení nad nezdařilou sochou císaře Karla IV., která se nachází ve vedlejším městském parku. Kromě této kočky je v zahradě dodnes několik dalších původních plastik.
0 komentářů
přidat komentář

Související články