Špilberk byl poprvé zcela zpřístupněn; zájem o něj byl mimořádný

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
14.09.2013 16:55
Brno

Brno - Mimořádný zájem měla dnes veřejnost o prohlídky hradu Špilberk, jehož správa zpřístupnila jeho části, které dosud nebyly nikdy zpřístupněny. Poprvé se tak například turisté dostali s pomocí horolezců i do hradní cisterny, která někdejší sídlo moravských markrabat, zásobovala vodou. Objekt, který je brněnskou dominantou, si dnes prohlédlo přes 3000 lidí, řekla ČTK Michaela Budíková z Muzea města Brna.
    Hrad byl podle ní úplně zpřístupněn poprvé. "Lidé se dostali na jeho vyhlídkové terasy, v kasematech se konaly akce pro děti, příchozí jsme zavedli do nově opraveného jižního bastionu nebo koupelen, které v jižním křídle vznikly za druhé světové války pro německou armádu," uvedla.
    Akce se konala pod názvem Hrad žije! a byla součástí oslav 109. výročí vzniku Muzea města Brna. Podle pořadatelů byla tak úspěšná, že se patrně za rok zopakuje. Zájemci by tak měli opět možnost hrad projít od jeho nejnižších po nejvyšší patra.
    Nejzajímavější byla návštěva cisterny. Šlo o adrenalinový zážitek, protože zájemci se do někdejšího zásobníku na dešťovou vodu dostali po čtyřmetrovém laně s pomocí horolezců.
     Součástí akce byla i návštěva výstavy věnované ohňostrojům - Vulcanalia. Zájemci si mohli prohlédnout expozici s historickými zbraněmi, pro děti byla připravena archeologická dílna a stezka odvahy. Akci doplnila ochutnávka vín a burčáku.
    Špilberk ročně navštíví 130.000 platících návštěvníků. Některé jeho části jsou přístupné zdarma. Letos skončila, po 30 letech prací, hlavní část oprav hradu, které přišly na miliardu korun. V budoucnu se plánuje úprava parku pod hradem. K nejodvážnějším plánům patří vybudování lanovky, která by na něj dopravovala turisty z centra města. Uvažuje se o založení vinohradu na svazích pod Špilberkem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články