Stavbu nové lávky v Přerově komplikuje ochranné pásmo

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
13.09.2013 15:30
Přerov

Přerov - Plánovanou stavbu nové lávky v Přerově spojující břehy Bečvy u tenisových kurtů komplikuje ochranné pásmo, ve kterém most stojí. Krajský úřad městu nařídil, že stavební práce se musejí uskutečnit v době mimo březen až červenec. Město chce most, který těžce poškodily povodně v roce 1997 a 2010, strhnout do konce letošního roku. V této době přestane platit zároveň výjimka, kterou statici pro jeho užívání povolili. I přes komplikace s ochranou prostředí chce město lávku postavit do konce příštího roku.
    "Máme již projektovou dokumentaci a podnikli jsme přípravné kroky k tomu, abychom mohli stavět. Vše je komplikováno tím, že jde o lávku přes řeku Bečvu, vstupuje do toho proto povodí i ochranáři," řekl dnes novinářům primátorův náměste Josef Kulíšek (ODS).
    Podle mluvčí magistrátu Lenky Chalupové krajský úřad zakázal radnici podnikat v této lokalitě stavební práce v březnu až v červenci. Město proto lávku plánuje zbourat na konci roku a stavět v povolených měsících. "Pro stavbaře jsou měsíce označené krajským úřadem ty nejlepší pro stavbu. Kraj toto omezení vysvětluje ochranným pásmem v blízkosti rezervace Žebračka, nedaleko které lávka stojí," doplnil náměstek Michal Zácha (ODS).
    Město už dříve uvedlo, že nová lávka vyjde na více než 25 milionů korun. Termín demolice chce město dodržet; dosavadní lávka je prohnutá a povolení na její provoz vyprší letos. "Statici by most na konci roku stejně zavřeli a nedovolili jej využívat. Výjimka byla na tři roky, který vyprší letos," dodal Kulíšek.
    Variantu lávky, která zajistí propojení s rekreační oblastí místních lagun, vybrali přerovští radní už loni na podzim. Rozhodli se pro most, který bude bezpečnější v případě povodní. Zavěšená lávka má rezervu nad proudem řeky zvýšenou na 1,6 metru. Most by měl odolat i stoleté vodě, životnost bude mít sto let, nebude zasahovat do prostoru přírodní památky Malá laguna a počítá i s volným koridorem pro bezpečný průlet ptáků. Umožní i nouzový průjezd vozidel.
    Přerované by se tak měli dočkat už druhého nového mostu v pořadí. Loni v květnu byl nedaleko centra otevřen nový Tyršův most. I ten nahradil lávku, která byla ve špatném stavu. Most, kterému dala tvář akademická sochařka Alena Šrámková, nyní sklízí uznání mezi odborníky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články