Ústav umění a designu v Plzni se stal fakultou

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
12.09.2013 14:05
Plzeň

Plzeň - Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) má devátou fakultu, vznikla k 1. září z Ústavu umění a designu. Fakulta umění a designu, která má přes 500 studentů, nyní pracuje na sestavení senátu, ten poté vypíše termín volby děkana. ČTK to dnes řekla rektorka ZČU Ilona Mauritzová. Fakulta také získala akreditace na všechny obory nabízené dříve ústavem, zaměřena má být především na design a užité umění.
    "V červnu jsme obhájili na akreditační komisi projekt vzniku fakulty, následně její vznik schválil akademický senát ZČU. Pak následovaly další kroky, mj. jsme museli požádat o změnu statutu univerzity, ten byl zaregistrován s účinností od 1. září 2013," uvedla rektorka.
    Podle Mauritzové má přeměna výhody, například si může fakulta rozhodovat hodně věcí sama. "Třeba veškeré podmínky k přijímání studentů do prvího ročníku musel dosud schvalovat tzv.velký senát, což odpadá," uvedla.
    Do čela fakulty, která je vnímána jako mladá a moderní instituce zabývající se novými médii, uměním, designem, se postaví děkan, jehož jméno by mělo být známo začátkem listopadu. Dočasně instituci vede bývalý ředitel ústavu Josef Mištera, který jej v Plzni zakládal a po celou dobu i vedl. Do Plzně také přivedl uznávané pedagogy.
    Ústav umění a designu byl založen v roce 2002 jako předstupeň umělecké fakulty, od té doby se zvyšovala jeho prestiž. Vloni se pro něj podařilo v univerzitním kampusu na Borských polích dokončit budovu, k dispozici má 6000 metrů čtverečních ateliérů, dílen, počítačových studií, kanceláří a skladišť. Má i venkovní ateliér.
    Nová fakulta má zhruba 400 studentů bakalářského studia a přes 100 studentů navazujícího magisterského studia. Dalších asi 160 lidí navštěvuje kurzy celoživotního vzdělávání. Na škole je pět profesorů, deset docentů, přes 30 odborných asistentů, asi 20 technicko-hospodářských pracovníků na různých pozicích a 30 externích spolupracovníků.
    Hlavním zaměřením jsou design a užité umění, zásadou je neduplikovat obory v rámci ČR. Instituce klade důraz na intenzivní meziborovou a mezifakultní spolupráci, snaží se zapojovat do výuky konkrétní firmy a zákazníky. Příkladem může být ve středu představený elektromotocykl, jehož design navrhovali studenti z umělecké fakulty.
    Podle Mauritzové nyní pokrývá nabídka ZČU poptávku, kterou mají po absolventech různých oborů Plzeňský a sousední Karlovarský kraj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články