Projekt stavby v Revoluční ožívá, investor zvolil jiného autora

Vložil
ČTK
11.09.2013 22:50
Praha

foto: Kateřina Bečková
Praha - Investor projektu Novomlýnská brána, tedy novostavby na konci Revoluční ulice u Vltavy, si vybral nového architekta. Podobu domu a jméno autora návrhu chce společnost RSJ Private Equity představit až příští týden. Architekt byl vybrán v malé soutěži, kdy investor oslovil několik studií; vyhrál ten, kdo vyhověl podmínkám ekonomickým i citlivostí k dané lokalitě, řekla ČTK zástupkyně společnosti Jana Zbortková. Z podobné soutěže vzešel i předchozí návrh studia DaM, který již měl povolení pražských památkářů; nový investor ho ale zavrhl.
    Projekt Novomlýnská brána má zakončit Revoluční ulici a stát se jakousi branou do středu města směrem od řeky. Neobvyklou stavbu, která počítala s demolicí novorenesančního, dnes zdevastovaného domu a zakomponováním nízkého barokního domku, představila společnost Brobosu Properties počátkem loňského roku.
    Do místa, kde je přes 70 let proluka, DaM navrhl objekt, který neměl být tradičním městským domem - nemá klasickou fasádu s okny. Stavba má abstraktní tvar, plášť budovy měl pokrývat perforovaný plech měděné barvy. Objekt měl mít pasáž, která by zpřístupnila malebné zákoutí navazující Lannovy ulice.
    Odborníkům z Národního památkového ústavu se projekt nelíbil, městští památkáři mu ale povolení dali. Ministerstvo kultury jako odvolací orgán státní památkové péče ale později jejich rozhodnutí změnilo a rozhodlo, že je nepřípustné zbourání historického domu. Majitel domu a investor se odvolal a rozkladová komise ministerstva se kauzou zabývala až do letošního roku, kdy ji vrátila pražským památkářům. V té době ale už měl projekt nového investora, který novostavbu v navrhované podobě nechtěl.
    Podoba stavby, která byla spíše skulpturou než domem, vyvolávala negativní ohlasy mezi zastánci konzervativního přístupu k rozvoji města - stejně jako je tomu v Praze v případě téměř všech plánovaných staveb, které vybočují z prověřeného modelu, přinejmenším sto let.
    Nový investor oslovil architekty dle svého výběru a konzultuje přípravu stavby například s Klubem za starou Prahu, který předchozí návrh velmi kritizoval. Společnost RSJ Private Equity tvrdí, že chce dát Praze novou architektonickou dominantu, která souzní s historickým centrem. Členem dozorčí rady RSJ Private Equity je zakladatel společnosti RSJ Karel Janeček.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
co chteji
rades
12.09.13 06:59
co chteji?
takyarchitekt
13.09.13 02:22
zobrazit všechny komentáře

Související články