Pokud se nebude u Džbánu stavět, hrozí jeho uzavření

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
11.09.2013 20:30
Praha

Praha - Pokud se nebude investovat do proměny břehů vodní nádrže Džbán u pražské rezervace Divoká Šárka, může být oblíbený rekreační areál v blízké době uzavřen. Je totiž v havarijním stavu. Tvrdí to jednal společnosti Molepo Pavel Nerad. Firma, která pozemky okolo Džbánu vlastní, chce na březích vybudovat bytové domy. Praha 6 ale se záměrem nesouhlasí.
    "Cílem je provést revitalizaci celého území, která bude respektovat, případně rozšiřovat dosavadní odpočinkovou funkci okolí vodní nádrže," řekl Nerad. Firma prý chce zachovat ráz místa. "Jakákoliv zástavba respektuje dostatečně velkou vzdálenost od vodní plochy, zachovávání zeleně a volný pohyb obyvatel okolo Džbánu," tvrdí. Společnost nedávno koupila pozemky po státní firmě Pražská kanalizace a vodní toky, která je v likvidaci. V minulosti o jejich získání údajně neúspěšně usilovala i Praha.
    Výstavba by se měla týkat břehu, který v současnosti slouží jako koupaliště. Majitelé chtějí přestavět chátrající budovy a vytvořit místo pro bydlení. Místo současného parkoviště nedaleko kempu by měly stát výškové budovy s výhledem na Prahu a do údolí Divoké Šárky. Další domy by měly vyrůst na břehu pod Evropskou ulicí.
    Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková projekt odmítá. "Předvedli nám něco, co tam být nemůže. Chtějí v této oblasti stavět rodinné nebo terasové domy, a to v Šárce opravdu není možné," řekla nedávno ČTK. Stejný názor má i komise pro životní prostředí. Podle jednoho z členů v úterý přijala usnesení, v němž žádá radu, aby oslovila magistrát o přezkoumání prodeje pozemků. Praha by se podle komise měla pokusit buď koupí nebo směnou získat pozemky do vlastnictví.
    Zástupce majitele přesto doufá, že se podaří s radnicí domluvit. "Věřím, že se zástupci městské části najdeme oboustranně zajímavé řešení, které Džbánu zajistí budoucnost," doplňuje Nerad. Firma patrně požádá o změnu územního plánu, která by výstavbu umožnila. Nyní se podle platného územního plánu v lokalitě stavět nesmí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články