Praha 1 vypíše nové výběrové řízení na spravování Werichovy vily

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
10.09.2013 17:40
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 1 odmítli uzavřít připravenou smlouvu o spolupráci s Nadací Jana a Medy Mládkových na spravování Werichovy vily. Radnice vypíše nové výběrové řízení. Zastupitelstvo o tom jednohlasně rozhodlo na dnešním jednání. Zástupci nadace s rozhodnutím souhlasí a do nového výběrového řízení se chtějí přihlásit. Účastnit se ho chtějí i další organizace, například Post Bellum nebo HAF studio. Osud Werichovy vily Praha 1 řeší již více než deset let.

    Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého v posledních dnech radnice obdržela další nabídky na správu Werichovy vily. Proto se rozhodl zastupitelům navrhnout vypsání nového výběrového řízení.
    "Potvrzuji za nadaci, že s tímto souhlasíme," řekla na jednání právnička Hana Marvanová. Dodala, že nadace představí projekt ve spolupráci s DAMU a Národním divadlem. Podle připravené smlouvy o spolupráci chtěla nadace ve vile zřídit kulturně-společenské centrum a muzeum Jana Wericha a Jiřího Voskovce, nebo archiv a knihovnu Jana a Medy Mládkových.
    Výběrové řízení by mělo být vypsáno do konce října. Zájemci o pronájem musí předložit projekt, který bude zohledňovat odkaz Wericha a Vladimíra Holana, kteří ve vile bydleli, a Voskovce. Podle Lomeckého by vítěz mohl být vybrán do konce roku.
    Se svým projektem se chce přihlásit například také společnost Post Bellum ve spolupráci s HAF studiem. Z vily by chtěli podle svých zástupců vytvořit živé místo pro setkávání, vzniknout by v něm mohlo třeba divadlo.
    Dnešní rozhodnutí tak opět oddálilo řešení, co se s Werichovou vilou stane. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký řekl, že bez ohledu na uzavření či neuzavření smlouvy začne radnice do konce roku s opravou domu. Rekonstrukce by měla stát 25 až 30 milionů korun, radnice požádá o dotaci ministerstvo kultury. Městská část prý vilu opraví, i když peníze od státu nedostane.
    Zastupitelé se budoucností Werichovy vily zabývali několik hodin, nakonec pro nové výběrové řízení hlasovali všichni přítomní. "Ve chvíli, kdy nadace nebude financovat rekonstrukci vily a opravy bude platit přímo městská část, považuji nové výběrové řízení za nejčistší řešení. Samozřejmě, jeho kritéria musí schválit zastupitelstvo," uvedla zastupitelka Kateřina Klasnová (Věci veřejné).
    V dubnu 2008 Praha 1 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Nadace měla vilu na své náklady opravit.
    Nové vedení radnice se po volbách v roce 2010 rozhodlo smlouvu nepodpořit a vilu opravit na vlastní náklady. Podle Lomeckého oprava vily začne bez ohledu na výsledek současných jednání pravděpodobně na začátku roku ve stejnou chvíli, kdy začnou úpravy celého parku Kampa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články