V Ostravě se dokončuje stavební část Světa techniky

Vložil
ČTK
10.09.2013 18:25
Ostrava - V ostravské Dolní oblasti Vítkovice se dokončuje stavba populárně-naučného centra Svět techniky. Návštěvníci v něm budou moci hravou formou poznávat vědu a techniku. Stavební část by měla být hotova letos v listopadu, následovat pak bude vybavení expoziční části. Se zahájením provozu se počítá v září příštího roku, řekl dnes ČTK ředitel Světa techniky Jakub Švrček.
    Svět techniky se bude skládat celkem ze čtyř světů s trvalými expozicemi. Půjde o Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět přírody a Svět civilizace. Jeden svět pak bude určený pro dočasné výstavy.
    Zatím v Dolní oblasti Vítkovice funguje Malý svět techniky, který vznikl v bývalé VI. energetické ústředně nyní nazývané U6. Seznamuje návštěvníky s vývojem techniky v českých zemích za posledních 200 let. Celá expozice je vytvořená v duchu francouzského romanopisce Julese Verna. Návštěvníci si mohou všechny exponáty vyzkoušet a osahat. Podobně by měl fungovat i takzvaný velký Svět techniky. "Návštěvníci budou moci poznávat vědu a techniku hravou formou. Jen už nepůjde o historii, jako je to v U6, ale o moderní svět. Dozví se, co je věda, jak funguje počasí, jak můžete pomoci životnímu prostředí, co se skrývá pod pojmem energie, jak funguje vesmír nebo jak jednoduše se dá vysvětlit matematika," vysvětlil Švrček.
    Součástí Dětského světa určeného nejmenším návštěvníkům od dvou do šesti let bude pohádkový les. "Právě tady děti zjistí, jak funguje město, les, lidské tělo, zahrají si na stavbaře a vyzkouší, jak se pracuje s různými materiály. Přitom si vytvoří vlastní výrobek," podotkl Švrček. Exponáty budou v centru popsány také v angličtině a polštině.
    Podle něj bude ostravské science learningové centrum unikátní nejen v Česku, ale i v celosvětovém měřítku. "Všude jinde ve světě totiž science learningová centra vznikají na zelené louce. Umístění uprostřed brownfieldu, kde bude zbrusu nový Svět techniky fungovat, ve spojení s historickými industriálními skvosty národní kulturní památky skutečně nikde jinde na světě nenajdeme," řekl Švrček.
    Podle něj je stavba zajímavá i po architektonické stránce. Jejím autorem je uznávaný architekt Josef Pleskot a budova už nyní přitahuje pozornost díky své prosklené fasádě, v níž se zrcadlí industriální okolí. Skleněná fasáda má téměř 1700 metrů čtverečních.
0 komentářů
přidat komentář

Související články