V Praze mají pomník cyklisté, kteří zemřeli v ulicích města

Vložil
ČTK
09.09.2013 13:00
Praha

Praha - Pomník na památku Jana Bouchala a dalších cyklistů, kteří tragicky zemřeli v pražských ulicích, je ode dneška na nábřeží Kapitána Jaroše v křížení s třídou Dukelských hrdinů. Právě na tomto místě Bouchala, propagátora městské cyklistiky, před sedmi lety z kola srazil a smrtelně zranil řidič auta. Pomník Bike to Heaven od Krištofa Kintery má podobu pouliční lampy, po níž vzhůru jede bicykl.
    Socha umístěná na frekventovaném místě je signálem k zamyšlení nad způsoby a bezpečností pohybu člověka krajinou. "Na vysoký sloup veřejného osvětlení, který stojí přesně vedle místa nehody, jsem umístil kolo, které po sloupu míří k nebi. Celý sloup včetně bicyklu a svítidel pokrývá plátkové stříbro, aby celá skulptura působila jako monumentální, lehce nadpozemsky nepatřičný šperk," popsal Kintera návrh pomníku. Kolo i svítidla jsou umístěny na otočném mechanismu, tak, aby je vítr čas od času roztočil.
    Křížení nábřeží Kapitána Jaroše a třídy Dukelských hrdinů bylo podle iniciativy Auto*Mat jedním z nejnebezpečnějších míst v Praze, stalo se tam několik vážných nehod. Loni byla křižovatka rekonstruována, pro chodce a cyklisty je nyní bezpečnější.
    "Od chvíle, kdy Honza Bouchal zemřel, se mnohé změnilo. Podařilo se prosadit rekonstrukci křižovatky, kde k tragické nehodě došlo. Počet cyklistů v ulicích každým rokem roste. A iniciativa, kterou Honza spoluzakládal, se stala výrazným hráčem na poli dopravy a kultivace veřejného prostoru," připomíná mluvčí Auto*Matu Tereza Vohryzková.
    Návrh na pomník porota vybírala už před sedmi lety. Přihlásilo se tehdy 16 autorů a největší podporu získal návrh Davida Černého. Jeho návrh představoval bronzový reliéf sražené postavy a kola, který měl být umístěn do vozovky přímo na místě nehody. Vytvořil by tak retardér. Bouchalovi kamarádi argumentovali tím, že bronzový retardér přesně sedí k jeho povaze. Příslušné městské úřady ale tuto variantu nepovolily.
    Většinu materiálu na pomník získala iniciativa Auto*Mat darem, další prostředky pocházejí z veřejné sbírky, téměř 300.000 korun se podařilo vybrat během pár měsíců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články