Romana Rosová: Dřevěné kosely ve Slezsku a na Severní Moravě

Přednáška v Domě umění na téma dřevěné kostely regionu

Zdroj
Kateřina Naarová / Galerie výtvarného umění v Ostravě
Vložil
Tisková zpráva
06.09.2013 15:55
Pojednání Romany Rosové o dřevěných kostelích zahájí nový seriál přednášek v Domě umění. Specialisté z Národního památkového ústavu, ú.o.p. v Ostravě, budou každý měsíc seznamovat zájemce o památky a památkovou péči jak s novými trendy oboru, tak s výsledky posledních průzkumů v regionu.

Ve čtvrtek 12. 9. mají všichni příznivci historie architektury příležitost navštívit první takovou prezentaci s názvem „Dřevěné kostely ve Slezsku a na severní Moravě“, kterou  v ostravském Domě umění pronese památkářka NPÚ Romana Rosová.

Její vyprávění provázené výmluvnou projekcí obrazového materiálu seznámí s historií a architekturou dřevěných kostelů a s principy jejich památkové ochrany. Těžiště pořadu  leží v oblasti Těšínského Slezska a Podbeskydí, kde se do dnešních dnů dochovalo nejvíce dřevěných sakrálních staveb na našem území. Pozornosti ovšem neujdou ani dřevěné kostely Opavského Slezska a přilehlé části Moravy.

„Většina z těchto kostelů je tzv. tradičních západoslovanských, vystavěných v 16. či 17. století, nacházejí se zde ale i kostely inspirované skandinávskými vzory či kostel východního typu,“ načrtává kontury tématu autorka Romana Rosová.  
Právě třeba příběh „východního“ kostela, který doslova přicestoval z Podkarpatské Rusi až do Kunčic pod Ondřejníkem,  a podobně spletité osudy dalších dřevěných kostelů, by mohly být lákadlem nejen pro zájemce o dějiny regionu.

Vstup na přednášku je zdarma.
Nezapomeňte na změnu místa konání! Výstavní sál v 1. patře Domu umění, Jurečkova 9, Ostrava.
    
Romana Rosová je odbornou pracovnicí Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ostravě, kde se zabývá stavebněhistorickými průzkumy. Přednáška o dřevěných kostelech Slezska a severní Moravy je pořádána v rámci aktuálního mediálního tématu Národního památkového ústavu nazvaného Dřevo pohledem památkové péče.
0 komentářů
přidat komentář

Související články