Hradecké muzeum otevře výstavu "Kotěra. Po stopách moderny..."

Vložil
ČTK
04.09.2013 19:55
Hradec Králové

Jan Kotěra

Hradec Králové - Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve čtvrtek zahájí výstavu nazvanou Kotěra. Po stopách moderny... Vernisáž, která se koná u příležitosti stého výročí otevření budovy hradeckého muzea, naváže na dnes zahájenou konferenci Jan Kotěra. Jeho učitelé a žáci. ČTK to dnes řekla Dana Mylerová z hradeckého muzea. Výstava i konference se koná v muzejní budově, kterou Kotěra navrhoval.
    Podle Mylerové je výstava postavená jako příběh, který začíná ve Vídni na konci 19. století a končí v Hradci Králové ve 20. letech minulého století, kdy se město stalo zásluhou architektů Jana Kotěry a Josefa Gočára vzorem pro další města. "Na výstavě budou k vidění různé fotografie, výkresy či modely zapůjčené například z vídeňského muzea či ze sbírek Národní galerie či Národního technického muzea," uvedla Mylerová. Výstava bude otevřená do 31. ledna.
    Na mezinárodní odborné konferenci vystoupí zhruba dvacítka přednášejících, účastníci si dnes dopoledne například prohlédli budovu muzea. Večer po přednáškách přijde na řadu prohlídka hradecké moderní architektury. Přednášky pokračují také ve čtvrtek. Budova hradeckého muzea je považována za jednu z nejvýznamnějších staveb v Hradci Králové, od roku 1995 je národní kulturní památkou.
    Architekt Kotěra (18. prosince 1871 až 17. dubna 1923) v Hradci Králové kromě budovy muzea navrhl například budovu bývalého Okresního domu. Kotěra do Hradce Králové přivedl i svého studenta Josefa Gočára (13. března 1880 až 10. září 1945), který v Hradci Králové navrhl celkový regulační plán a projektoval gymnázium ve tvaru otevřené knihy, dvě měšťanské školy spojené odvážně řešenou budovou mateřské školy či stavbu pro Církev československou husitskou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články