V Křižanově začala stavba památníku sv. Zdislavě

Vložil
ČTK
01.09.2013 17:25
Křižanov (Žďársko) - V Křižanově na Žďársku dnes symbolicky zahájili výstavbu památníku místní rodačce svaté Zdislavě. Hotov má být do oslav dvacátého výročí jejího svatořečení v roce 2015. Za účasti stovek věřících dnes brněnský biskup Vojtěch Cikrle po mši poklepal základní kámen stavby, který zjara požehnal papež František ve Vatikánu.
    Památník z šedomodré žuly měřící v průměru 12 metrů se sochou Zdislavy a kašnou bude stát na náměstí. "Bronzovou sochu světice vytvoří akademický sochař Otmar Oliva, který už pracuje na modelu. S výtvarníkem, který má na starosti kamenné prvky, teď začnou objíždět kamenolomy, aby vyhlédli vhodný kámen," řekla ČTK Nila Vodičková, která akci organizuje. Už v 70. letech se podílela na vzniku plastiky Zdislavy pro místní kostel.
    Nejdříve se začne s přípravou místa pro památník. Provedeny budou terénní úpravy, zajištěn přívod vody pro kašnu a také elektřiny a kanalizační přípojka. Postup těchto prací bude záviset na tom, jak rychle se podaří sehnat zbývající peníze. Z potřebných pěti milionů korun se zatím od dárců sešlo něco přes tři miliony.
    Jednu ze dvou českých polistopadových světic dosud v rodišti připomínají dvě plastiky, výjev z její svatby v místním kostele a socha na nedaleké Svaté hoře. Svatá Zdislava má od roku 2008 oltář v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v nedalekém Žďáru nad Sázavou, do něhož byly vloženy její ostatky. Ve žďárském klášteře je pochována její matka Sybila, její sestry a švagři. Ona sama v klášterní bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí. K desátému výročí svatořečení Zdislavy papežem Janem Pavlem II. bylo ve žďárském konventním kostele umístěno pět obrazů k její poctě.
    Zdislava, která byla svatořečena v roce 1995, své dětství a útlé mládí prožila na křižanovském hradě. Ten byl hlavním sídlem jejího otce Přibyslava, jenž byl purkrabím brněnským a vlastnil statky na Vysočině. Její matkou byla Sibyla ze Sicílie, dvorní dáma manželky Václava I. - Kunhuty. V patnácti letech byla Zdislava provdána za Havla z Lemberka v severních Čechách, s nímž měla čtyři děti. Byla zakladatelkou kostelů a klášterů a do svých asi 30 let, kdy zemřela, pomáhala chudým a nemocným lidem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články