Na vrchu Březák na Benešovsku vzniká rozhledna Špulka

Vložil
ČTK
30.08.2013 17:05
Lbosín (Benešovsko) - Na vrchu Březák nedaleko Lbosína na Benešovsku se naplno rozjela výstavba rozhledny Špulka. Dokončena by měla být v říjnu. Projekt je dílem svazku obcí CHOPOS, které na něj získalo peníze i od soukromých dárců. ČTK to dnes sdělila Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.
    Dodavatelská firma již zahájila zemní práce a vybudovala železobetonový základ, na němž bude stát střední část rozhledny. Dřevěná konstrukce bude po celém obvodu ukotvena do 18 mikropilotů. Veškeré díly se vyrábí mimo region a podle předběžného harmonogramu se začnou na Březáku montovat v říjnu.
    Projekt je podle jeho koordinátora Miroslava Kratochvíla důkazem spolupráce lidí působících a žijících v regionu. "Troufnu si říct, že zejména financování projektu je v dnešní době dost ojedinělé. Z velké části se totiž rozhledna staví z peněz lidí, které záměr oslovuje," uvedl. V současnosti podle něj přesáhla částka poskytnutá dárci 700.000 Kč. Celkové náklady představují kolem sedmi milionů korun, část zaplatí EU.
    Během prázdnin se pracovalo na naučné stezce vedoucí k rozhledně, pomáhali hlavně dobrovolníci, kteří upravovali cestu ze Lbosína. Podél ní byly rozmístěny dřevěné panely, které během září vyplní textem a obrázky děti z pěti škol v mikroregionu. V horní části lbosínské návsi byl zabudován dřevěný rozcestník, kterému ještě chybí směrovky. Ve střední části stezky byla upravena tůň a přilehlé okolí.
    Ve středních Čechách nedávno vyrostla více než 50 metrů vysoká rozhledna Bohdanka v Bohdanči na Kutnohorsku, na kterou také přispěla EU. Další podobnou stavbu otevřeli na vrchu Kaňk u Kutné Hory. Na vrcholu 30 metrů vysoké stavby slouží přes den návštěvníkům kavárna, která se po setmění změní v romantickou restauraci s výhledem na noční Kutnou Horu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články