Dnes se v Ústí začal bourat pavilon A v kampusu UJEP

Vložil
ČTK
30.08.2013 16:50
Ústí nad Labem

foto: usti-aussig.net
Ústí nad Labem - V kampusu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) se dnes začala bourat budova někdejšího nemocničního pavilonu A. ČTK to sdělila mluvčí UJEP Jana Šiková. Práce na demolici objektů souvisejících s budovou začaly v červenci, vše má být dokončeno 7. října. Zatím se odstraňovaly například operační sály nebo objekty v blízkosti Klíšské ulice. Kampus vzniká v bývalém nemocničním areálu.
    O záchranu pavilonu A vedla s vedením univerzity spor skupina ústeckých historiků a architektů, kteří neúspěšně usilovali o jeho zapsání na seznam kulturních památek. Má ho nahradit novostavba, která bude fungovat jako centrum přírodovědných a technických oborů. Hotová má být do roku 2016.
    Krátce před demolicí budovu ještě prohlédli a zdokumentovali pracovníci ústeckého muzea. Dům je už ve velmi špatném stavu, od roku 2004, kdy celý areál opustili lékaři, chátrá. Muzejníkům se tu přesto podařilo najít několik prvků, které demontovali a obohatí jimi sbírky muzea. Jde například o okenní mříž, část originálně pojatého zábradlí z balkónu, historické osvětlovací těleso a vzorky původních keramických obkladů. "Zároveň muzejní fotograf zdokumentoval architektonicky zajímavé detaily i současný žalostný stav objektu. V závěru demolice by se muzejníci ještě chtěli pokusit vyzvednout z nitra budovy základní kámen s nápisem, který zde uložili představitelé města v roce 1931," píše se na webu ústeckého městského muzea.
    Demolici provádí firma firma AWT Rekultivace, a. s. za 16,8 milionu korun.
    Na odstranění staré a výstavbu nové budovy má univerzita od vlády schválené finanční prostředky ve výši 590 milionů korun, musí je ale stihnout utratit do roku 2015. Snahy o prohlášení objektu kulturní památkou univerzita kritizovala mimo jiné právě proto, že ohrožovaly časový harmonogram prací. Kdyby o tyto peníze přišla, z vlastních zdrojů by projekt nezaplatila.
    Zachování a rekonstrukce budovy postavené v roce 1937 podle školy nepřicházely v úvahu jednak kvůli finanční náročnosti, její prostory navíc hodnotila jako "naprosto nevyhovující potřebám výuky i rozvoji vědy a výzkumu".
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kecy
Tomáš Petermann
31.08.13 10:06
zobrazit všechny komentáře

Související články