Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Mlýn Hunsett Mill
Mlýn Hunsett Mill

Architekt: studio ACME vedené Friedrichem Ludewigem
Lokalita: Norfolk, Anglie
Rok dokončení: 2008
Rozloha: 215 m2
Ocenění: RIBA Manser Medal 2010

Rekonstrukce a dostavba objektu Hunsett Mill představuje velmi konkrétní reakci na velmi konkrétní prostor: romantickou a okouzlující venkovskou scenerii. Nová budova měla představovat stín té původní, takže z určitých míst není vůbec vidět. Je příkladem citlivého a inteligentního využití nádherné lokality a představuje jasnou a povedenou odpověď na složitou otázku.


Nová hmota reaguje na původní členitou strukturu přístavků, je však naplněna novou funkcí – rekreační ubytování několika rodin. Dostavba je obložena černým, opáleným dřevem, takže vypadá jako stín a jeho okna v jedné rovině se stěnami ještě zvýrazňují dojem nehmotnosti. Tvary střechy formují řadu asymetrických, ale rytmicky propojených štítů. Celkový dojem je okouzlující – jako by šlo spíše o umělecké dílo než o příklad venkovského obytného domu.

Povrch nové budovy z opáleného japonského dubu je rozdělen rytmicky umístěnými okny bez rámů, které se přizpůsobily tradičním materiálům a barvám, avšak zcela originálním způsobem. Spolu se strategicky umístěnými střešními okny VELUX různých rozměrů nasvětlují vybraná místa interiéru a vytvářejí tak neopakovatelnou atmosféru pomocí světla. Promyšlené umístění prosklených ploch jak ve fasádě, tak ve střeše má nejen velmi výrazný výtvarný účinek, ale současně zprostředkovává vizuální kontakt s okolní unikátní přírodou.

Celý objekt je promyšlen do nejmenšího detailu a je výborně zpracován. Při jeho výstavbě byla využita i řada prefabrikovaných dílů. Za svou zdařilou rekonstrukci získal projekt i prestižní ocenění RIBA Manser Medal 2010.

Mlýn Hunsett Mill dokazuje, že dobrá architektura nevyžaduje vysoké investice, a je-li klient dostatečně odvážný a ambiciózní, lze ji realizovat i ve velmi omezujících situacích – stavební úřad v Norfolku rozhodně není známý svým sklonem k riziku. Výsledný projekt dosáhl rovnováhy mezi hodnotou a kvalitou.

Více informací o projektu na www.velux.cz/architekti-a-projektanti

Roční emise CO2: 22,26 kg CO22/m2 ročně, asi 4,8 t CO2 ročně (tato hodnota odpovídá kvalitním stavebním materiálům přístavby a špatným stavebním materiálům neizolovaného starého objektu, které mohly být vylepšeny jen do určité úrovně).
Dům původně neměl žádná okna z obytných prostorů směrem k řece a větrnému mlýnu. Většina nových oken směřuje z vnitřních prostor na konkrétní části mlýnu a okolní krajiny.

Zdroj: VELUX Česká republika, s.r.o.
Vložil: Tisková zpráva, 12.09.13 14:40
Návštěvnost: 4744 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Související články
Související ateliéry
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.