Hornická krajina Krušnohoří požádá o zápis na seznam UNESCO

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
29.08.2013 20:35
Boží Dar (Karlovarsko) - Tvůrci společného česko-německého projektu Hornická kulturní krajina Krušnohoří ho zřejmě už na konci září předloží k zápisu na seznam kulturního dědictví UNESCO. Zaznělo to při dnešním zahájení výstavy Tajemné podzemí Krušnohoří na Božím Daru, která projekt propaguje. Putovní výstava mapuje stará hornická díla na obou stranách Krušných hor.
    Hornická krajina Krušnohoří má ukazovat osmisetletou tradici dobývání rud v Krušných horách. S projektem začalo sousední Sasko a později s k němu připojily i Ústecký a Karlovarský kraj. Krušnohorská krajina a její hornické památky tak mají šanci v posuzování předběhnout i připravovaná zápis evropských lázeňských měst, mezi nimiž je západočeský lázeňský trojúhelník.
    Aby značka UNESCO mohla v budoucnu regionu přinést i výhody, je třeba investovat do zpřístupnění těchto památek. "Zatímco na německé straně je už řada míst desítky let veřejnosti přístupná, u nás s tím teprve začínáme. My například pracujeme na zpřístupnění dolu Jahannes," řekl dnes na zahájení výstavy starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).
    Zpřístupnění těchto historických památek, které jsou unikátní v rámci Evropy, s sebou přináší řadu problémů. Například povinný únikový východ z dolu navrhl nejprve projektant řešit 40metrovým provazovým žebříkem. "Ale tak dlouhý certifikovaný žebřík se nevyrábí a asi málokdo by byl schopen po něm vyšplhat 40 metrů," řekl Horník. Přesto chce Boží Dar důl pro návštěvníky otevřít už příští turistickou sezonu.
    Jak dnes řekl radní Karlovarského kraje pro kulturu Oleg Kalaš (KSČM), na propagaci projektu zápisu Krušnohoří na seznam UNESCO získal kraj dotaci z přeshraničního fondu Cíl3. Výstava o podzemí Krušnohoří mapuje devět lokalit na české straně a sedm na německé. Z Božího Daru se putovní výstava přesune do německých měst.
0 komentářů
přidat komentář