Festival světla ukáže pražskou architekturu v neobvyklé podobě

Vložil
ČTK
29.08.2013 20:25
Praha

Praha - Venkovní světelné instalace, projekce na historické budovy i noční plavby za světlem po Vltavě nabídne první festival světla v Praze, který se pod názvem Signal odehraje od 17. do 20. října. Pořadatelé pozvali významné reprezentanty audiovizuální scény ze zahraničí i známé domácí umělce. Vlastní instalace tak představí třeba Vladimir 518, Krištof Kintera, Milan Cais, Jakub Nepraš, ale třeba i Rony Plesl nebo František Skála.
    Mezi nejvíce viditelná místa bude pravděpodobně patřit petřínská rozhledna, která se v podání Krištofa Kintery stane na čtyři festivalové dny majákem; rozsvítí se i další z dominant Prahy, Tančící dům, řekl dnes novinářům ředitel festivalu Martin Pošta. V Praze poprvé více představil videomapping, tedy projekci ve volném prostoru na různé objekty, před dvěma lety při oslavách 600. výročí vzniku staroměstského orloje. Projekci často provází také speciálně připravená a vybraná hudba či jiné zvuky.
    Podle Pošty festival představí Prahu jako místo, kde se díky moderním technologiím snoubí historický genius loci se současným uměním. Připomíná, že hra světel a stínů se svou symbolikou provází umění od řeckých tragédií přes renesanční sloh po experimentální film. "Díky technickému vývoji se setkáváme s prací se světlem v takové podobě, kdy z jednoho technicky vyspělého zdroje jsou umělci schopni bořit a stavět imaginární architektonické celky nebo je přemodelovat," říká Pošta.
    V říjnu Prahu podle něj navštíví špička světa architektonických videomappingových projekcí a světelných instalací: z Belgie a Francie dorazí AntiVJ visual label a 1024architecture, ze Španělska Telenoika a Sila sveta z Ruska. Budou pracovat s fasádou Divadla Hybernia, Arcibiskupského a Michnova paláce a 1024architecture, jejichž světelný vánoční strom v Bruselu znají po celé Evropě, připraví světelnou instalaci na Staroměstském náměstí.
    Muzikant, výtvarník a zastánce architektury druhé poloviny 20. století Vladimir 518 se spolu s Davidem Vrbíkem inspiroval dílem malíře Zdeňka Sýkory. V Muzeu Kampa připraví instalaci, která bude interpretovat jeho černobílé struktury. "Podle mě je festival z velké části i o architektuře, protože bez ní by nebylo na co svítit. Veškerý videomapping je formulován tvarem architektury. Já se budu chodit dívat na baráky v novém hávu," řekl dnes.
0 komentářů
přidat komentář

Související články