Dny evropského dědictví otevřou tisícovku památek

Vložil
ČTK
29.08.2013 20:15
Praha

Praha - Téměř 300 obcí a více než 1000 památek je přihlášeno do letošního ročníku Dnů evropského dědictví. V Česku se uskuteční od 7. do 15. září a jejich národní téma zní Památky v novém světle. Součástí Dnů evropského dědictví bude i akce Industriální stopy - v sobotu 14. září se návštěvníkům otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren, dolů a dalších památek průmyslového dědictví.
    Dny evropského dědictví jsou celoevropskou akcí s více než dvacetiletou tradicí, která chce propagovat historické dědictví. Každoročně otevírá co nejvíce architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií i dalších prostor, které uchovávají movité kulturní dědictví. V České republice se nezpřístupňují jen oficiálně prohlášené kulturním památky, ale otevírají se i desítky soukromých a veřejných budov, které nebývají přístupné vůbec nebo jen příležitostně a částečně.
    Národní zahájení Dnů evropského dědictví bude v sobotu 7. září v Olomouci. Jeho součástí bude tradičně předávání titulů Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje ministr kultury. Letos ho dostane Jarmila Vítoslavská z Troubek u Přerova, která se celý život věnuje výrobě tradičních hanáckých krojů.
    Hlavním pořadatelem Dnů evropského dědictví v tuzemsku je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Od prvního ročníku, do kterého se přihlásilo 300 památek a přišlo se na ně podívat 50.000 lidí, roste návštěvnost i počet zúčastněných památek. Posledních deset let už návštěvnost překračuje půl milionu lidí. Informace o všech přístupných památkách jsou na internetové stránce www.ehd.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články