Zářijové zastupitelstvo Prahy 1 projedná osud Werichovy vily

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
29.08.2013 20:10
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 1 se budou na svém zářijovém zasedání zabývat budoucností Werichovy vily na pražské Kampě. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) zastupitelům předloží návrh smlouvy o spolupráci s Nadací Jana a Medy Mládkových. Pronájem vily nadaci se nelíbí některým organizacím, například Post Bellum.
    Podle návrhu smlouvy, kterou má ČTK k dispozici, by ve vile mělo vzniknout kulturněspolečenské centrum a muzeum Jana Wericha a Jiřího Voskovce, nebo archiv a knihovna Jana a Medy Mládkových. Nadace by měla budovu získat do užívání na 20 let s možností prodloužení smlouvy o dalších 20 let. Ředitel nadace Jiří Lammel doufá, že se projekt již podaří dokončit. "Udělali jsme pro to všechno," poznamenal.
    Lomecký ČTK řekl, že návrh na uzavření smlouvy předloží zastupitelům na zářijovém jednání. Pokud jej podpoří, radnice musí záměr ještě vyvěsit na úřední desku. Teprve poté by mohla být smlouva podepsána.
    Zda ale zastupitelé dohodu s nadací podpoří, není zcela jasné. Podle Lomeckého by pro uzavření smlouvy mohla hlasovat většina klubu TOP 09. Dodal ale, že další zastupitelé se mohou proti smlouvě postavit. Rezervovaně se ke smlouvě staví například Kateřina Klasnová (VV). "Možná by mělo být nové výběrové řízení, aby se tam provozovalo něco živějšího," řekla ČTK.
    Že by vilu dostala do pronájmu nadace se údajně nelíbí některým lidem z Malé Strany a některým organizacím. Například provozní ředitel Post Bellum Jan Polouček a ředitelka HAF studio Hana Francová podle Poloučka oslovili dopisem zastupitele, aby smlouvu odmítli a podpořili vyhlášení veřejného výběrového řízení.
    "Existuje řada zajímavých projektů, které by vilu společensky oživily, a přitom vytvořily něco nového a společensky přínosného. Například Post Bellum je připraveno nabídnout koncept Institutu Paměti národa," píše se v dopise. Post Bellum je nezisková organizace, která dokumentuje vzpomínky pamětníků důležitých historických událostí 20. století. HAF studio by rádo ve vile zřídilo dětské divadlo.
    O budoucnosti Werichovy vily se diskutuje již více než deset let. V dubnu 2008 Praha 1 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Nadace měla vilu na své náklady opravit.
    Nové vedení radnice se po volbách v roce 2010 rozhodlo smlouvu nepodpořit a vilu opravit na vlastní náklady. Podle Lomeckého oprava vily začne bez ohledu na výsledek současných jednání pravděpodobně na začátku roku ve stejnou chvíli, kdy začnou úpravy celého parku Kampa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články