Náměstí ve Velké Bíteši opraví podle projektu Buriana-Křivinky

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
29.08.2013 19:20
Architektonická kancelář Burian - Křivinka

Velká Bíteš (Žďársko) - Ve Velké Bíteši začínají stavbaři pracovat na rekonstrukci Masarykova náměstí. V horní části budou opraveny kašny a vznikne tam autobusový terminál. Do tradičních zářijových hodů v příštím roce by měla být nově upravena celá centrální plocha, řekl dnes ČTK místostarosta Tomáš Kučera (KDU-ČSL). Na náměstí bude méně travnatých ploch, ale přibudou stromy. Změny nastanou v organizaci dopravy, která však nebude omezována.
    "Na náměstí se odjakživa odehrávaly trhy, lidé tam prodávali a nakupovali. Tak to chceme zachovat," uvedl Kučera. V Bíteši žije kolem 5000 obyvatel, ale lidé z širokého okolí přijíždějí kvůli práci. Auta se na náměstí zastavují i při cestě po sousední dálnici D1, mimo jiné i kvůli oblíbeným obchodům a restauraci.
    Město se už postaralo o vykácení části staré zeleně a zadalo rekonstrukci obou kašen. Po hodech, které letos budou od 4. do 11. září, přijdou ke slovu stavební práce. Potrvají do zimy. Hlavní část přestavby se však uskuteční příští rok, což přinese problémy motoristům. "Ale náměstí bude vždycky přístupné, byť s nějakými omezeními. Určitě se nedá uzavřít zcela," řekl místostarosta.
    Rekonstrukce náměstí byla rozdělena do dvou projektů. Na právě zahajovanou část získalo město evropskou dotaci minulý rok. Vybraná stavební firma práce provede za 19,5 milionu korun. Jejich součástí je vybudování terminálu pro autobusy, které teď zastavují v jiné části náměstí. Další peníze slíbila unie letos na dolní část náměstí. Náklady na její úpravu byly vyčísleny kolem deseti milionů. Kučera očekává, že při výběru firmy cena dost klesne, stejně jako u první zakázky. Původně měla stát přes 30 milionů Kč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články