Liberec už podruhé otevřel veřejnosti opravené městské lázně

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
29.08.2013 19:00
Liberec

Liberec - Liberec už podruhé otevřel veřejnost zrekonstruované Lázně Františka Josefa I., které budou od příštího roku sloužit Oblastní galerii. Před měsícem si budovu prohlédlo 1300 lidí, i dnes byl zájem velký. První zájemci o prohlídky se začali scházet už dlouho před polednem, organizátoři proto otevřeli o 15 minut dřív, než původně plánovali, chtěli se vyhnout dlouhým frontám. Do večera si lázně prohlédlo 854 lidí, řekla ČTK mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.
    Městské lázně patří k nejcennějším památkám Liberce. Byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Lázně tvoří architektonicky ojedinělý celek se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou. Od roku 1984 už ale svému účelu neslouží a budova, která několikrát změnila majitele, postupně chátrala. V roce 2005 koupilo za devět milionů korun lázně město Liberec, aby zabránilo jejich devastaci. "Do nejnutnějších oprav a zakonzervování budovy se tehdy investovalo 27,5 milionu korun," řekla Minstrová.
    Rekonstrukce lázní na galerijní objekt začala 9. září 2011 a trvala 20 měsíců. Akce zahrnovala nejen rekonstrukci historického objektu, ale také dostavbu zázemí a moderního depozitáře v sousedství. Vše přišlo na 360 milionů korun, z toho 85 procent uhradily evropské fondy, zbylých 15 procent zaplatí Liberecký kraj. Moderní depozitář v sousedství vyvolává diskuse, i on ale odkazuje na historii lázní. "Vlnky na temně šedé fasádě jsou kopiemi formy, která na počátku 20. století sloužila k potisku textilií, motiv současně připomíná, že tudy teče potok," uvedla Minstrová.
    Stavbaři se při rekonstrukci snažili zachovat co nejvíce původních prvků. Pod nevzhlednými kachličkami objevili původní sloupy i kamenné obklady, doplněno a zrestaurováno bylo původní kovové zábradlí, vitráže, ale také dveře a některá okna. Místy se zachovaly secesní keramické dlažby i nápisy připomínající původní využití lázní. Na sloupech na galerii v bývalé bazénové hale tak i po očištění zůstaly nápisy "Plavky ždímejte do výlevek", které připomínají původní určení budovy. "Mělo to své kouzlo, moc rádi jsme sem chodili, dnes už by ale asi opravdu nemělo smysl obnovit tady lázně," poznamenala starší žena, která na prohlídku přišla s vnukem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články