V Olomouci byl otevřen nový ubytovací pavilon pro 100 seniorů

Vložil
ČTK
26.08.2013 17:40
Olomouc

vizualizace: ASET studio s.r.o., Olomouc

Olomouc - Nový pavilon, ve kterém bude ubytována stovka seniorů, byl dnes slavnostně otevřen v areálu Domova seniorů Pohoda v Olomouci-Chválkovicích. Olomoucký kraj do stavby čtyřpatrové budovy investoval bezmála 250 milionů korun. Nový domov pro seniory plánuje s pomocí soukromého investora na kraji města postavit také olomoucká radnice.

    "Zatím kapacitu domova nenavyšujeme. Do nové budovy stěhujeme stávající klienty. Po dokončení rekonstrukce starších budov budeme mít k dispozici přibližně o 90 míst více," řekl dnes novinářům ředitel Domova seniorů Pohoda Jiří Floder. Sociální zařízení Pohoda má nyní 217 klientů, dalším 109 lidem poskytuje tato příspěvková organizace chráněné bydlení.
    Klienti budou v novém pavilonu ubytováni v šesti dvoulůžkových a 88 jednolůžkových bezbariérových pokojích s vlastním sociálním zařízením. "Modernizovali jsme také stravovací zařízení, které je už nyní připraveno na plánované navýšení počtu strávníků," řekl Michal Štefl ze společnosti OHL ŽS, která stavbu realizovala.
    Součástí nového komplexu je ordinace lékaře, rehabilitační místnost, kaple, společenský sál. V každém patře nového pavilonu bylo zřízeno zázemí pro personál. "Seniorům bude v Chválkovicích i díky modernímu zázemí poskytována nadstandardní péče," podotkl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).
    Modernizace areálu Domova seniorů Pohoda bude pokračovat letos na podzim, kdy je plánována rekonstrukce panelového domu. Následovat bude zateplování objektů v areálu tohoto sociálního zařízení.
    Na Olomoucku je nyní deset domovů pro seniory s celkovou kapacitou 935 lůžek, na které jsou evidovány bezmála tři tisícovky žádostí. Čekací doba se pohybuje mezi šesti měsíci až třemi lety. V Olomouci funguje jen jeden domov pro seniory Pohoda, který provozuje Olomoucký kraj.
    Průměrný věk obyvatel Olomouce se přitom podle údajů Českého statistického úřadu postupně zvyšuje. V roce 2003 činil 39,9 roku a do konce loňského roku vzrostl na 41,9 roku. Zároveň se zvyšuje podíl lidí starších 65 let. Zatímco v roce 2003 jich v Olomouci žilo 14.615, loni už jejich počet činil 17.679.
    Olomoucká radnice proto zahájila přípravu stavby nového domova pro seniory, aby v regionu zvýšila kapacitu těchto sociálních zařízení, po jejichž službách je kvůli postupnému stárnutí obyvatel města stále větší poptávka. Město do projektu vloží pozemky, stavbu a provoz domova pro zhruba 80 seniorů má zajistit soukromý investor. Náklady na jeho stavbu radní odhadli na 90 až 110 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář