Změny předpisů EU na technologii zdraží nové divadlo v Plzni

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
26.08.2013 17:20
Plzeň

Plzeň - Změny evropských norem na provoz divadelní technologie prodraží o 40 milionů korun stavbu nového divadla v Plzni. Například hydraulické pojezdy jevišť musí nově splňovat podmínky nejvíce jedné chyby v bezpečnosti funkcí za tisíc let. Divadlo, které zahájí první sezonu 1. září 2014, tak přijde na necelých 860 milionů korun bez DPH, což je stále cena nižší, než radnice odhadovala před soutěží na dodavatele. Všechny změny, které mají vliv na konečnou cenu stavby, vznikly až po jejím zahájení, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS). Podle něj už se stavba přehoupla do druhé poloviny.

    Podle platné legislativy muselo město akceptovat část nároků zhotovitele na markantní změny v navržené divadelní technologii, která bude tvořit asi čtvrtinu nákladů, stavba asi 35 procent, zbytek na parkoviště, úpravy okolí a sítí. Bez provedených změn by se budova nemohla zkolaudovat. "Loni byly aktualizovány normy na bezpečnost provozu. Musel být přepracován projekt i harmonogram. Zdražení se promítne do vyšší bezpečnosti technologie. Nejde o svévolné vícenáklady, nemohli jsme je předvídat. Pokud bychom je nechtěli uhradit, tak se jich dodavatel může domáhat soudně," uvedl Rund. Na stavební části žádné vícenáklady nevznikly.
    Divadlo bude podle něj bude v Plzni fungovat stovky let a technologie je jednou z nejmodernějších v Evropě. "Navrhli jsme jí tak, aby co nejdéle vydržela a vyžadovala minimální údržbu," uvedl.
    Menší technické komplikace ani dlouhá a tuhá zima podle Runda nezpozdí termín dostavby, stanovený na duben 2014.
    Radnice plánuje v nové budově, která už má železobetonovou konstrukci, prohlídky pro veřejnost. Uskuteční se podle vývoje stavby na přelomu září a října po dva víkendy. Počet účastníků ve skupině bude omezený na 15 lidí. Další prohlídky budou na jaře.
    "Začínají práce na vnitřních částech stavby, rozvodech elektřiny, topení, vody a vzduchotechniky. Do poloviny listopadu budou osazena okna a bude se pokračovat interiéry divadla i administrativní budovy," řekl šéf odboru investic Evžen Kaucký. Stavbaři už vyhloubili jedenáctimetrovou jámu pro parkovací dům a vybetonovali základovou desku. Vznikne tam 165 nových míst pro divadlo, kulturní dům Peklo i centrum města.
    Stavba divadla, které by se mohlo jmenovat po Václavu Havlovi, začala 31. května 2012. Bude mít dva sály až pro 700 diváků, baletní školu i studiovou scénu. Provoz bude o tři miliony korun dražší než u současného nevyhovujícího Komorního divadla. Rozpočet obou divadelních budov, Komorního a Divadla J. K. Tyla, převyšuje nyní včetně mezd členů pěti souborů 140 milionů korun. "Provoz se dá zlevnit využitím nové budovy, kde je daleko větší kapacita i zázemí k tomu, aby si divadlo zlepšilo své příjmy," dodal. Nová budova bude soustředit kanceláře, zkušebny, orchestr, sklady i dílny. Má prý unikátní logistické, technické i provozní řešení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články