Ceny staveb klesly o čtvrtinu, marže firem jsou záporné

Vložil
ČTK
26.08.2013 16:50
Praha

Praha - Realizační cena staveb v Česku od počátku krize v roce 2008 klesla za uplynulých pět let v průměru o 23 procent. Kvůli ostrému konkurenčnímu boji firmy navíc musí některé své zakázky i dotovat a jejich marže je tak záporná. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2013, kterou výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika zveřejní v úterý na Setkání lídrů českého stavebnictví. ČTK má její dílčí závěry k dispozici. Realizační cena stavby je cena, za kterou firma zakázku získá.
    Podle 96 procent generálních ředitelů sta největších českých stavebních firem ovlivnil propad cen hlavně marže firem. "Ty se oproti období před krizí výrazně snížily, v některých případech se dostaly i do záporu, což znamená, že některé firmy své zakázky dotují," uvádí autoři analýzy. Snížení provozních a mzdových nákladů přispívá k vykrytí rozdílu v cenách staveb před krizí a nyní pouze z menší části.
    "Na trhu se objevil možná ne úplně nový termín, zato ale se zcela novým významem: 'Zakázku jsme si koupili'. Což nemá nic společného s korupcí, ale s tím, že pro získání zakázky musela firma nabídnout takovou cenu, která je nižší než náklady nutné k její realizaci, a rozdíl pak firma reálně doplatí," přiblížil současnou praxi na trhu ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.
    Firmy zakázky, jejichž náklady jsou vyšší než dohodnutá cena, financují podle analýzy z jiných ziskovějších zakázek. "Případně, pokud je nemají, financují vše ušetřeným ziskem z minulých let nebo, v horším případě, bankovním úvěrem," tvrdí analýza.
    Více než polovina stavebních firem také přiznává, že do své nabídky nyní nezahrnují dříve obvyklou rezervu na pokrytí nečekaných nákladů. Na druhou stranu si ředitelé stavebních firem stěžují, že nekvalitní a nedostatečně detailní stavební dokumentace od investora vede až ve 44 procentech případů ke vzniku takzvaných vicenákladů.
    České stavebnictví se už pět let nachází v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 dosáhla stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý loňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 celkem české stavebnictví kumulativně přišlo o 277 miliard korun. Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 firem s více než 50 zaměstnanci, loni jich bylo už jen 603. I to je důvodem dumpingových cen, které naopak nahrávají investorům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články