Prodeje štípaček na dřevo a krbových kamen stoupají

Vložil
ČTK
26.08.2013 16:45
Praha

Praha - Češi se kvůli rostoucím nákladům na vytápění ve stále větší míře vracejí k topení dřevem. Výrazně proto rostou prodeje elektrických štípaček dřeva, motorových a elektrických pil, seker a krbových kamen, potvrzují prodejci. Například společnost Mountfield letos prodá dvakrát tolik krbových kamen a štípaček dřeva než před dvěma lety. Podle serveru Heureka.cz se společně s poptávkou zvyšují také ceny tohoto zboží.
    "Po letošní dlouhé zimě se prodej kamen několikanásobně zvýšil. Češi se vracejí k topení dřevem z důvodu stoupajících cen energií. Mnozí z nich používají kamna jako doplněk k tepelným čerpadlům a elektrickému vytápění," uvedla Helena Ševčíková z hobbymarketu Hornbach. Většina zákazníků podle ní poptává krbová kamna s výměníkem, díky kterému lze rozvádět teplo i do ostatních místností.
    Obchody Mountfield letos očekávají, že prodají 8000 kamen a 7500 štípaček dřeva, v porovnání s rokem 2011 dvakrát tolik. "Úspora času při štípání dřeva moderní technikou je oproti sekeře více než pětinásobná," uvedl David Jirušek ze společnosti Mountfield. Rychle podle něj rostou také prodeje motorových a elektrických pil.
    Češi toto zboží také stále častěji kupují na internetu. Podle údajů srovnávače cen Heureka.cz za poslední rok vzrostl na internetu nejvíce, téměř o pětinu, zájem o krbová kamna. "Zajímavé je, že poptávka po kamnech, kotlích a krbech bude vrcholit už na konci září, zatímco zájem o pily a štípače dříví dosahuje vrcholu až v prosinci, kdy se zájem o ně zvedne oproti normálu až o 30 procent," uvedl Kamil Demuth z Heureka.cz.
    Průměrná cena krbových kamen se podle Heureky meziročně zvýšila o 14 procent na 17.500 korun, štípače dříví zdražily o osm procent na průměrných 10.800 korun a kotle o šest procent na 29.400 korun.
    "V letošním roce registrujeme prozatím nárůst zájmu o kotle a kamna na tuhá paliva kolem 50 procent. Vzhledem k opětovnému spuštění dotací z programu Zelená úsporám však očekáváme, že poptávka v nadcházejícím období ještě výrazně poroste," potvrdila Michaela Papežová z obchodního portálu Aukro.cz.
0 komentářů
přidat komentář