Švýcárna v Mor. krasu je po pěti letech prací téměř obnovena

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
25.08.2013 21:50
Adamov (Blanensko) - Ekologové v uplynulých pěti letech ze dvou třetin obnovili Švýcárnu v Moravském krasu. Jde o ojedinělou památku postavenou v roce 1850 v alpském stylu, a to jako železité lázně s hostincem. Za komunismu patřil objekt k nejatraktivnějším nemovitostem patřícím Socialistickému svazu mládeže (SSM), který pod dohledem komunistické strany do ledna 1990 organizoval mládež. Po změně režimu se o budovu vedly spory. Od roku 2008 ji organizace Modrý kámen, která je součástí Hnutí Brontosaurus, přeměňuje na centrum ekologické výchovy.

    "Osud Švýcárny byl v 90. letech nejistý. Chtěly jí bezplatně získat některé politické strany. Buď byla uzavřená, nebo v ní byla provozována z nevalným úspěchem restaurace," řekl ČTK ředitel ekocentra Švýcárna Robert Kubáň.
    Přestože památka chátrala, několikrát ji pro její líbivou architekturu využili filmaři. Švýcarna je součástí historického hutního komplexu v Josefově u Adamova, který budovali od 18. století Lichtenštejnové. Pod názvem Stará huť se stal v roce 1971 nejstarší technickou památkovou rezervací na Moravě.
    Po roce 1989 podle Kubáně hrozilo to, že stát o Švýcárnu přijde, protože bude netransparentně prodána. "Takových případů se stalo více," uvedl. Majetek SSM převzal po pádu komunismu Fond dětí a mládeže. Tehdy se jeho celková cena v současné ČR odhadovala na tři miliardy korun. Po necelých deseti letech však ve vlastnictví tohoto státního fondu zbyly objekty zhruba za miliardu.
    Až v roce 2006 získalo Švýcárnu Hnutí Brontosaurus, a to bezúplatným převodem od státu s podmínkou, že ekologové vyplatí dluhy spojené s tímto objektem. Odhadovaly se na 1,5 milionu korun. Později se ale ukázalo, že toto číslo je přehnané a skutečné dluhy se pohybují kolem půl milionu, dodal Kubáň.
    Ekologové objekt vyplatili a začali s jeho obnovou. Zatím do Švýcárny investovali 11 milionů korun, které získali na nejrůznějších dotacích. Potřebovat budou ještě dalších osm až deset milionů.
    Švýcárna potřebuje už jen obnovu venkovního zdiva. Je třeba postavit čistírnu odpadních vod. Zrekonstruovat se podařilo i hospodářský objekt a sousední seník, který měl být původně stržen. Nyní jsou v něm kovářská, hrnčířská a řezbářská dílna. Je v ní učebna a také prostor pro zpracování ovčí vlny.
    Nejrůznějších školení a volnočasových ekologických aktivit se ročně v areálu Švýcárny účastní několik tisíc lidí všeho věku. Součástí Švýcárny je čajovna, klubovny i restaurace.
    V roce 2010 vyhráli ekologové se svým projektem obnovy Švýcárny soutěž o nejlépe opravenou památku jižní Moravy. Mnohé další objety po SSM neměly takové štěstí jako ona a chátrají. Svazáci jich v regionu vlastnili celkem 11, a to většinou v rekreačních oblastech.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Švýcárna pro každého s úsměvem na tváři
Robert Robby Kubáň
10.09.13 12:18
zobrazit všechny komentáře

Související články