AIR House se vydal na cestu

Zdroj
ČVUT Solar Decathlon
Vložil
Tisková zpráva
25.08.2013 15:05
Dění okolo AIR House nabralo od jeho slavnostního otevření ve středu 17. července rychlý spád. Ve dnech, které následovaly, nás ještě čekala spousta práce. Především dokončování interiéru, exteriérových ramp a kořenové čističky. Zásadní byla veškerá elektroinstalace, regulace a měření, zapojení rozvaděče, bez jehož otestování nemohl odjet technologický box do USA. S maximálním nasazením elektro týmu se vše podařilo.

Některé práce ale šly překvapivě rychle. Například instalace fotovoltaiky, kterou pracovníci společnosti Sunnywatt během jednoho dne namontovali, zapojili, vyzkoušeli, odpojili, demontovali a uložili do transportních boxů. Podobně rychle se na dřevěné pergole objevily
a zase zmizely solární kolektory od firmy Regulus. Počasí nás nešetřilo a tak jsme byli každý den vděční za odpolední stín na prostranství před fakultou a pracovali pozdě do noci.

I když to zní skoro nemožně, při tom všem jsme stihli natočit i záběry pro naše soutěžní video, které budeme stříhat a odevzdávat na konci srpna. Dům fungoval, jak měl, i při třicetistupňových vedrech bylo v domě tak příjemně, až si někteří mysleli, že máme zapnutou klimatizaci. Natáčecí odpoledne bylo opravdu milým zastavením ve stavebním shonu. 

V práci nás průběžně podporovaly zprávy o našem projektu, které od křtu zaplavily česká média. Reakce na představení našeho soutěžního domu byly skvělé. Největším úspěchem je devítiminutový živý vstup do Studia 6 ČT, který se vysílal v den křtu AIR House přímo ze stavby.

Kromě zpravodajství ČT o AIR House informovala většina internetových zpravodajských serverů, rozhlas, MF Dnes nebo Hospodářské noviny. Ve čtvrtek 18. července byli členové našeho týmu hosty TV Metropol v pořadu Pražský expres. V pátek 26. července odvysílala TV Barrandov v Hlavních zprávách reportáž „Dřevostavby slaví boom“ a ukázala AIR House v téměř finální podobě. Reportáž byla koncipovaná s přesahem a dalšími informacemi o dřevostavbách a reportér i kameraman odvedli skvělou práci.

Je pro nás velkým povzbuzením vidět zájem, který náš projekt vyvolal. Každý den jsme ukazovali AIR House laikům i odborníkům, kteří se na něj do Dejvic jezdili podívat. Byla to také výborná příležitost vyzkoušet, jak budeme zvládat prohlídky během soutěže v Kalifornii.

Do pohybu se dal AIR House v pátek 26. července, kdy jsme před fakultou naplnili první kontejner. O týden později opustila staveniště poslední část domu – technologický box, který se přímo z Dejvic vydal na tahači low-deck do Hamburgu. Americké dovozní předpisy vyžadují hygienické ošetření dřeva, proto byly dřevěné části AIR House nejprve odvezeny na fumigaci. V pondělí 5. srpna už následovaly všechny naše kontejnery box a odjížděly vlakem do hamburského kontejnerového terminálu.

 Celý AIR House jsme sbalili do sedmi námořních kontejnerů o délce 40 stop (12,2 m). Dům, technologie, nářadí pro stavbu v USA i zařízení, kterým vybavíme interiér na veřejnou přehlídku. Čtyři kontejnery jsou standardní, jeden Hardtop High Cube, jeden Open Top s otvíravou střechou pro rozměrné prvky a jeden Open Top kontejner s otevřeným vrchem, ve kterém se přepravuje technologický box.

Demontáž, která nám nesmí v USA zabrat více než 5 dní, jsme zvládli za týden. AIR House jsme postupně svlékli ze všech jeho kůží. Začali jsme rozebíráním stínící canopy, jako první šla dolů střecha. Následovalo boční stínění, fasádní a střešní tepelně izolační sendvičové panely. Když se začaly rozmontovávat skříňové prvky z CLT panelů, které tvoří nosnou konstrukci obytného prostoru, bylo již skoro vyhráno. Za necelý týden zbýval z AIR House před Fakultou architektury jen technologický box.

Zásadní a nejtěžší při stěhování AIR House do Kalifornie bylo vymyslet, jak ekonomicky a s logickou vazbou na montáž v Orange County Great Park poskládat celý dům a zajistit, aby příjezd kontejnerů a jejich vybalování šlo ruku v ruce s postupem stavebních prací.

Důležitá je také ochrana během transportu. Kromě samotné stavby vezeme do USA choulostivé technologie a vybavení, které je náchylné na působení vlhkosti. Fotovoltaické panely, nářadí nebo spotřebiče jsou proto uložené v boxech s hliníkovou fólií a vysoušedly pohlcujícími vlhkost. Protože technologický box přesahuje standardní výšku Open Top kontejneru, je ochráněn speciální, na míru ušitou, plachtou. 

Nákladní loď HALIFAX EXPRESS, se kterou se vydaly kontejnery přes oceán, odplula v sobotu 10. srpna ve 22:30. AIR House má před sebou 27 dní dlouhou plavbu. Urazí během ní 10 511 námořních mil (19 466km) a zastaví se v šesti světových přístavech. Jeho cesta povede z Hamburgu do belgických Antverp, přes Atlantický oceán do kanadského Halifaxu. Odtud popluje podél východoamerického pobřeží se zastávkami v Norfolku a Savannah. Na konci srpna se bude pohybovat v oblasti Karibského moře, odkud projede Panamským průplavem do Tichého oceánu. Z mexického přístavu Manzanillo bude sledovat západní pobřeží USA až do Los Angeles, kde je přistání naplánováno na pátek 6. září. Cestu AIR House budeme v reálném čase sledovat na stránkách Marine Traffic na interaktivní mapě.

Zatímco se bude náš soutěžní dům plavit do Kalifornie, tým čeká plánování pobytu v USA a trénink. Připravujeme podrobný plán stavby, rozdělení do pracovních čet, nácvik postupu stavby a prezentace AIR House při veřejných prohlídkách. Řešíme ubytování, pronájem vozidel, ale i vaření pro tým během soutěže.
Na konci srpna máme v kalendáři několik důležitých termínů. Budeme odevzdávat dokumentaci skutečného provedení, webové stránky, textovou zprávu k projektu a audiovizuální prezentaci. Všechny tyto materiály budou hodnoceny porotou a celý tým po krátkém odpočinku opět napne všechny síly, aby byl výsledek perfektní!
0 komentářů
přidat komentář

Související články