Plzeň postaví tři nové mateřské školky

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
24.08.2013 22:40
Plzeň


Plzeň - Kvůli kritickému nedostatku míst i stavu budov začne Plzeň na podzim se stavbou tří nových mateřských škol. Přijdou na více než 50 milionů Kč. Město uhradí dvě třetiny nákladů a zbytek obvody Slovany, Doubravka a Černice. Školky začnou fungovat od září 2014. Díky nim se zvýší počet míst v Plzni o téměř 200, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS). Kapacita plzeňských školek zřizovaných městem je 5103 míst, letos žádalo o umístění 2366 dětí.
    Město už dlouhodobě nepočítá s dalšími projekty. Demografická křivka nenasvědčuje tomu, že by dětí bylo více, uvedl.
    "Vypsali jsme výběrové řízení na výstavbu školky na Doubravce za zhruba 20 milionů korun. Příští měsíc ho vypíšeme na školku v Černicích. Školka na Slovanech je investiční akcí obvodu Plzeň 2, a bude ji tedy vypisovat městská část," uvedl Rund. Vyhodnocení nabídek na přístavbu doubravecké školky bude 16. září. "Budou vybudovány dva nové pavilony. Celé by se to mělo stihnout do srpna 2014," řekl.
    V Černicích jde o úplně novou budovu za 12 milionů korun v lokalitě, kde staví domy soukromá stavební firma IKO. "Pátého září budeme v zastupitelstvu pozemek vykupovat za částku přes tři miliony korun. Hned poté by se v září vypsalo výběrové řízení. Chtěli bychom to stihnout do srpna, aby sloužila od září 2014. Uvidíme, jaká bude zima," uvedl.
    Město připravuje obě stavby zděné, obvod Slovany dřevostavbu, kterou je podle Runda velmi reálné postavit do srpna 2014. Podle něj mají výběrová řízení rozpočtované ceny ještě stlačit.
    Černice mají na dvě třídy v základní škole výjimku. Potřebu rozšířit kapacitu mateřské školy ve Staniční ulici zdůvodňuje Doubravka změnou složení obyvatel. Slovany už několik let řeší náhradu za nevyhovující školku v domě na Mikulášském náměstí, který je v havarijním stavu. Nová školka vznikne u plaveckého bazénu.
    Nástavby na současných objektech, které by byly levnější, neumožňuje podle radnice vyhláška o požární ochraně staveb. Mateřská škola nesmí mít více než dvě nadzemní podlaží.
0 komentářů
přidat komentář