V Holovousích začala stavba Ovocnářského výzkumného institutu

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
24.08.2013 22:30

Holovousy (Jičínsko) - V Holovousích na Jičínsku dnes oficiálně začala stavba Ovocnářského výzkumného institutu, který by se měl stát špičkovým pracovištěm ovocnářského výzkumu a vzdělávání. Měl by také zvýšit konkurenceschopnost českého ovocnářství v Evropě. Stavba ústavu přijde na 378 milionů korun bez DPH a hotová by měla být v roce 2015. Investorem je Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský (VŠÚO), který na stavbu získal dotaci z fondů EU.
    Dosud holovouský výzkumný ústav sídlí v pronajatém areálu místního zámku a možnosti jeho rozvoje jsou velmi omezené. Výzkumníci by měli ve vlastních objektech získat jistotu budoucnosti. Nyní má ovocnářský ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, přes 70 zaměstnanců a další odborníky hodlá přijmout.
    Součásti projektu institutu je vybudování hlavní budovy s laboratořemi, výzkumného skleníku, dvou objektů garáží pro zemědělskou techniku, skladu obalů a rekonstrukce chlazeného skladu ovoce. Stavební část projektu postaví sdružení Jablko, které tvoří firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost.
    "Pořídíme i novou přístrojovou infrastrukturu. Na tu jsme zatím neměli dostatek vlastních prostředků a často ani technické podmínky neumožňovaly instalaci moderních přístrojů," řekl jednatel ústavu Jaroslav Vácha.
    Ústav o výstavbu nového objektu usiloval od roku 2006. Přípravu stavby provázely problémy se získáním pozemků, které leží v sousedství holovouského zámku. V lednu 2012 ústav získal potvrzení dotace z evropských zdrojů a státního rozpočtu. Celkový objem dotace činí 567 milionů korun a pokrývá všechny uznatelné náklady investice. Součástí projektu je totiž kromě dnes zahájené stavební části ještě také vybavení novými přístroji, obnova zastaralé polní mechanizace, archeologický výzkum, dodávky pesticidů, závlahy a protikroupových opatření a také výzkumný úkol ovocné plodiny.
    Institut by měl ovocnářským výzkumníkům umožnit užší spolupráci s obdobnými zahraničními ústavy a významně posunout možnosti smluvního výzkumu pro zahraniční klienty. Ústav bude poskytovat poradenství a vzdělávání pro ovocnáře a zemědělce z Česka. České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články