Praha dostaví za 640 milionů archiv na Chodovci

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
22.08.2013 14:45
Praha

Praha - Praha plánuje přistavět nové křídlo k současné budově archivu hlavního města na Chodovci. Zaplatí za něj asi 640 milionů korun. Vyplývá to z materiálů hlavního města, které má ČTK k dispozici. Kdo vyhraje zakázku na stavbu, by měla rada hlavního města rozhodnout v nejbližší době. V nové budově budou uchovány především archiválie a dokumenty v digitální podobě, ale i papírové úřední spisy.
    Ředitel archivu hlavního města Václav Ledvinka ČTK řekl, že hlavním účelem nové budovy bude uchovávání elektronických dokumentů. "Vstoupili jsme totiž do elektronického věku," poznamenal Ledvinka. Kvůli elektronizaci státní správy nyní do archivů začínají přicházet velká množství dokumentů vytvořených na počítači a archiváři se o ně musí postarat. Velká část, asi 90 procent, bývá podle Ledvinky skartována, zbytek ale musí být uchován.
    Zároveň chce archiv vybudovat centrální úložiště takzvaných živých elektronických dokumentů. Tedy takových, které jsou stále úředníky používány. V současné době jsou uchovávány a zpracovávány bez jednotícího systému.
    "Když už se staví nová budova, rozhodli jsme se postavit několik pater klasických depozitářů," řekl Ledvinka. Do nich budou přestěhovány úřední spisy, které byly po povodních v roce 2002 provizorně uloženy po různých objektech, například v nádražní budově v Bubnech nebo v Clam-Gallasově paláci. Archiválie jsou již ukládány podle Ledvinky i na nevhodná místa.
    Stavba by měla trvat asi dva roky. V ceně jsou informační technologie zahrnuty pouze z části. Vedení archivu a hlavního města totiž počítá s tím, že za dobu stavby vývoj v uchovávání dat opět pokročí a současné vybavení by tak bylo zbytečně zastaralé.
    Kvůli uchovávání archiválií Prahu čekají další investice i do budoucna. Zákon městu ukládá, aby zřídilo i záložní úložiště dat. Umístěno by mělo být na Malovance, kde vznikne řídící centrum pro tunelový komplex Blanka.
    Podle nového zákona musí navíc archiv digitální archiválie zálohovat v padesátikilometrové vzdálenosti od centrálního úložiště. O umístění tohoto zařízení bude Praha podle Ledvinky teprve jednat.
    Archiv hlavního města Prahy sídlí na Chodovci, společně se Státním oblastním archivem a Národním archivem tvoří jeden areál.
0 komentářů
přidat komentář

Související články