Plzeň dokončila principy budoucí dopravy v centru, míří do rady

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
21.08.2013 18:30
Plzeň

Plzeň - Přilákat nové obyvatele, zklidnit i oživit náměstí a rozšířit nabídku obchodů a služeb má za cíl nová organizace dopravy v centru Plzně, kterou dokončil magistrát. Jde o dlouhodobou vizi změn, které chce provést do několika let. Cílem návrhu je vytvořit síť pěších zón, jejíž základ tvoří dvě na sebe kolmé osy protínající náměstí. Video o budoucnosti náměstí a jeho okolí už je dva měsíce na městských stránkách a na YouTube; občané změny zatím vítají, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS).
    Materiál bude schvalovat ve čtvrtek rada a 5. září zastupitelstvo. Ihned poté by město otevřelo diskusi o záměru oživení náměstí s nájemci, majiteli domů a obchodníky. "Dnes nežije. Jsou tady auta, ale nefunguje to. Musíme lidem vytvořit příjemné prostředí a namixovat obchody tak, aby tu člověk strávil více než 20 minut nákupem jedné služby jako tomu je dnes," řekl Rund. Radnice chce přesvědčit majitele domů, aby zajistili kvalitní byty, aby tam lidé chtěli bydlet. Z náměstí se stěhují obyvatelé i prodejci. V Dominikánské ulici, ústící na náměstí, by například byly každodenní trhy s čerstvou zeleninou, ovocem a květinami.
    "Měly by vzniknout pěší zóny z celé Dřevěné a Riegrovy ulice až před právnickou fakultu, části Dominikánské, podél sadů Pětatřicátníků až do první části Bezručovy ulice a v Šafaříkových sadech U Zvonu," uvedl Rund. Nejzásadnější změnou je, že západní strana náměstí se stane do budoucna i s částí Dominikánské až k nové lávce přes Mži zónou bez aut. "Na náměstí se dnes parkuje, ale obchodníci živoří. Musíme prostředí udělat pro lidi atraktivní, aby nabízelo určitý komfort, což dnes není," řekl.
    Opatření se nebudou realizovat okamžitě. "Ale město by mělo mít nějakou vizi toho, jak bude vypadat doprava v centru až desítky let," řekl Rund. Podle dopravních průzkumů města si 70 až 80 procent řidičů jízdou přes náměstí jen zkracuje cestu, což obchodníkům nic nepřináší.
    První přijdou na řadu příští rok práce na zklidnění Riegrovy ulice, na které už je stavební povolení. Jde o akci za 13 milionů Kč, zejména pokládku dlažby. Náměstí má přetínat kříž pěších zón. Jedna od Dřevěné do Riegrovy ulice a kolmá by vedla od ulice Bedřicha Smetany do Dominikánské.
    Kromě západní budou tři ze čtyř stran náměstí průjezdné. Pro severní část a okolí funguje parkovací dům Rychtářka, pro západní to bude 200 míst u nového divadla a plánuje se parkovací dům v sadech Pětatřicátníků, kde je i teď parkoviště. Pro jižní část má vzniknout parkovací objekt na schodech pod Komerční bankou.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Plzeň 2025
MK
22.08.13 01:04
zobrazit všechny komentáře