Do 7. října má být zbourána budova A v univerzitním kampusu

Vložil
ČTK
21.08.2013 15:40
Ústí nad Labem

foto: usti-aussig.net
Ústí nad Labem - Do 7. října by měla být dokončena demolice pavilonu A bývalé ústecké nemocnice. Nyní se bourají přilehlé objekty a operační sály. ČTK o tom informovala mluvčí ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP). Pavilon stojí v univerzitním kampusu, který škola v prostoru bývalého nemocničním areálu už několik let buduje.
    O záchranu objektu vedla s vedením univerzity spor skupina ústeckých historiků a architektů, kteří usilovali o jeho zapsání na seznam kulturních památek. Nepodařilo se to ale prosadit. Má ho nahradit novostavba, která bude fungovat jako centrum přírodovědných a technických oborů. Hotová má být do roku 2016.
    Demolice začala 23. července a podle Šikové by měla být ukončena 7. října. "Usilujeme o to, aby demolice co nejméně narušila začátek akademického roku 2013/2014 a byla taktéž co nejméně narušena výuka v nedalekých přednáškových sálech a velké aule," dodala. Akademický rok univerzita zahájí 16. září, pravidelná výuka na většině fakult začne 23. září.
    V současné době se dokončuje bourání okolních objektů směrem k ulici Klíšská. "Byla zbourána nižší budova tzv. krámku a je dokončována demolice většího objektu operačních sálů," uvedla mluvčí. Předpokládá se, že zahájení demolice samotné hlavní budovy A přijde na řadu začátkem září. Demolici provádí firma firma AWT Rekultivace, a. s. za 16,8 milionu korun.
    Na odstranění staré a výstavbu nové budovy má univerzita od vlády schválené finanční prostředky ve výši 590 milionů korun, musí je ale stihnout utratit do roku 2015. Snahy o prohlášení objektu kulturní památkou univerzita kritizovala mimo jiné právě proto, že ohrožovaly časový harmonogram prací. Kdyby o tyto peníze přišla, z vlastních zdrojů by projekt nezaplatila.
    Zachování a rekonstrukce budovy postavené v roce 1937 podle školy nepřicházely v úvahu jednak kvůli finanční náročnosti, její prostory navíc hodnotila jako "naprosto nevyhovující potřebám výuky i rozvoji vědy a výzkumu".
0 komentářů
přidat komentář

Související články